Giro past parcours aan uit respect voor slachtoffers ongeluk kabelbaan

Een ongeluk met een kabelbaan kostte zondag veertien mensen het leven in Italië. © EPA

De organisatie van de Giro d’Italia past de route van de negentiende etappe aan en zal niet de Mottarone oprijden, waar afgelopen zondag veertien mensen zijn omgekomen door een ongeluk met een kabelbaan. De Italiaanse autoriteiten hadden de Giro-organisatie gevraagd de route te veranderen.

Een kabel van een kabelbaan van het dorpje Stresa naar de plaats Mottarone begaf het afgelopen zondag, waardoor de cabine zo’n 300 meter voor het eindpunt op de top naar beneden stortte. De kabelbaan gaat normaal in twintig minuten tot een hoogte van 1492 meter. Een kind ligt zwaargewond in het ziekenhuis in Turijn en verkeert nog in levensgevaar.

De Mottarone was de eerste van drie beklimmingen die het Giro-peloton zou afwerken in de negentiende etappe. De Italiaanse minister van transport had de organisatie gevraagd „uit respect voor de slachtoffers” niet langs de plaats van het ongeluk te rijden. In overleg met het ministerie heeft de Giro de route aangepast. Nu beklimmen de wielrenners eerst de Alpe Agogna naar Gignese. De finish blijft op de Alpe di Mera in Valsesia.