Drie personen vast na dodelijk ongeluk kabelbaan Italië

 © Hollandse Hoogte / AFP

Drie personen zijn aangehouden in verband met het dodelijke ongeluk met een kabelbaan bij Lago Maggiore in Noord-Italië zondag.

Redactie

Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Door het ongeluk kwamen veertien mensen om het leven.

Lees ook: Cabine kabelbaan stort op grote hoogte neer bij Lago Maggiore in Italië: 13 doden

Het gaat om de ingenieur van de kabelbaan en de directeur en het operatieve hoofd van het bedrijf dat de dienst levert. De verdachten hangen aanklachten van doodslag, het veroorzaken van een onbedoelde ramp en het verwijderen van instrumenten bedoeld om (zwaar) letsel door een ramp te voorkomen boven het hoofd.

‘Bewuste actie’

Volgens de openbare aanklager voerden de drie „een bewuste actie” uit. Onderzoek heeft aangetoond dat er met een van de remsystemen geknoeid was om vertragingen van de kabelbaan te voorkomen. Hierdoor kon het noodsysteem niet geactiveerd worden.

Het ongeluk vond plaats bij de kabelbaan van het dorpje Stresa naar de plaats Mottarone. Een kabel zou het hebben begeven, waardoor de cabine zo’n 300 meter voor het eindpunt op de top naar beneden stortte. De meeste mensen waren volgens de autoriteiten op slag dood. Twee kinderen van 5 en 9 jaar oud werden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen is later aan zijn verwondingen overleden.