Geleen zoals het vroeger was: de voormalige Dorpstraat in Oud-Geleen

De voormalige Dorpstraat in Oud-Geleen rond 1935. © Archief Erfgoedcentrum De Domijnen

Geleen -

Een beeld van de Dorpstraat in Oud-Geleen. De straatnaam werd in 1954 in Marcellienstraat gewijzigd, naar verluidt omdat de oorspronkelijke naam niet bij de (wereld)stadse allures van Geleen zou passen.

Ad Hoogenboom - Heemkundevereniging Geleen

Hoewel de panden van oorsprong al eeuwenoud zijn en er al uit het begin van de zeventiende eeuw eigenaren bekend zijn, is het straatbeeld in de loop der tijd flink veranderd. Rechts vooraan het rond 1912 verbouwde huis van de familie Willems. Het raam en de reclameborden van kapper en tabakszaak Jan Bastiaan zijn nog zichtbaar. Hij was uit Zwolle afkomstig en had de winkel en de woning gehuurd van Guus Willems. Na het overlijden van Jan Bastiaan werd de zaak nog een tijdje gedreven door diens zoon Johan onder de naam ‘Havannahuis’.

In 1953 kwam het in bezit van Andreas van de Wall, die al in het huis woonde dat er rechts naast lag. De twee panden met de witte gevel en de poort vormden oorspronkelijk een geheel, maar werden in de zeventiende eeuw al gedeeld. In het gedeelte met de poort woonden enkele generaties van de familie Erkens en daarna de familie van de timmerman J. Delahaye. In het witte huis ernaast was onder meer de herberg van J. Dewaide. De twee witte huizen werden verkocht aan H. van Ophoven, die er een moderne doe-het-zelfwinkel annex installatiebedrijf in vestigde. Nu is er een groothandel in kappersartikelen.

Geleen zoals het vroeger was

De foto en de tekst zijn afkomstig uit Geleen zoals het vroeger was deel 3. Op zaterdag 5 juni verschijnt het als derde en laatste deel van de serie fotoboeken. Daarna wordt de serie voortgezet als rubriek in het tijdschrift van Heemkundevereniging Geleen.

De personen die bij de Heemkundevereniging hebben ingetekend op het boek krijgen bericht over het afhalen. Losse exemplaren zijn vanaf 5 juni te koop bij Heemkundevereniging Geleen, Jupiterstraat 35a en verder bij Gelaen 31 in de Salmstraat en Borée aan de Bloemenmarkt 35 allen in Geleen. Het boek is ook verkrijgbaar bij boekhandel Krings in Sittard.