WhatsApp sleept India voor de rechter

 © Getty Images

Delhi
ANP/BLOOMBERG

WhatsApp, de chatdienst van Facebook, heeft een rechtszaak aangespannen bij het Hooggerechtshof van Delhi over nieuwe privacywetgeving.

Die maakt volgens WhatsApp inbreuk op de rechten van zijn gebruikers. De zaak verergert de al gespannen relatie tussen Silicon Valley-bedrijven en de regering van het land met honderden miljoenen gebruikers.

Privacy

De Indiase regering wil dat WhatsApp toegang verschaft tot beveiligde berichten. Volgens het Indiase beleid moeten berichtenapps de identiteit van de afzenders van onwettige berichten bekendmaken. Daardoor wordt WhatsApp gedwongen de berichten te decoderen, waardoor de privacy van gebruikers in het geding komt.

Volgens de woordvoerder van WhatsApp is dit het equivalent „van vragen om een vingerafdruk te bewaren van elk verzonden bericht”. En daarmee zou WhatsApp de privacy van de gebruikers ondermijnen, aldus het bedrijf.

WhatsApp heeft meer dan een half miljard gebruikers in India. De woordvoerder van het ministerie van Elektronica en Informatietechnologie van de Indiase regering was niet beschikbaar voor commentaar.