Weer minder coronapatiënten in ziekenhuizen, 2794 nieuwe besmettingen

 © Arie Kievit

De leegloop op de corona-afdelingen van ziekenhuizen houdt aan. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1618 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 5 december.

Redactie

De ziekenhuizen zagen afgelopen etmaal 63 bedden vrijkomen. Het is de negende achtereenvolgende dag waarop de bezetting afneemt. In die negen dagen daalde het aantal opgenomen patiënten met 565.

Lees ook: ‘Steeds meer weigeraars coronavaccin toch overstag’

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1059 coronapatiënten. Dat zijn er 43 minder dan op dinsdag. Het is het laagste aantal sinds 12 oktober. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde afgelopen etmaal met twintig naar 559.

Laagste peil sinds oktober

Ziekenhuizen nemen steeds minder nieuwe coronapatiënten op. In de afgelopen 24 uur belandden 108 mensen met corona op een verpleegafdeling of ic. In de afgelopen zeven dagen zijn 946 mensen opgenomen, wat neerkomt op gemiddeld zo’n 135 per dag. Dat is het laagste peil sinds half oktober, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het delen van die gegevens.

Doordat het aantal opgenomen coronapatiënten daalt, krijgen ziekenhuizen meer ruimte voor de behandeling van mensen met andere aandoeningen. Zo steeg het aantal niet-coronapatiënten op de ic’s afgelopen etmaal van 441 naar 507. De laatste keer dat er zoveel mensen met bijvoorbeeld hartklachten of kanker op de ic’s lagen, was in februari.

Lees ook: Teamleider ok’s Zuyderland blikt terug op drie coronagolven: ‘Vaak had ik het gevoel, we zitten al in code zwart’

2794 nieuwe coronagevallen, opnieuw minder dan weekgemiddelde

Tussen dinsdag- en woensdagochtend registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2794 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er opnieuw veel minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3351 positieve testuitslagen per etmaal geregistreerd.

Het afgelopen etmaal werden 10 nieuwe sterfgevallen door corona gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. In totaal zijn nu meer dan 17.500 mensen aan de gevolgen van een coronainfectie overleden.

De gemeente Amsterdam meldde het afgelopen etmaal de meeste nieuwe besmettingen, 151 in totaal. In Den Haag kwamen 102 nieuwe coronagevallen aan het licht, Tilburg telde er 69. In Den Bosch kregen 53 mensen te horen dat ze corona hebben en in Rotterdam 51.