Amazon koopt filmstudio achter James Bond

 © Getty Images

ANP

Technologieconcern Amazon neemt Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) over.

Amazon betaalt krap 8,5 miljard dollar voor de filmstudio die onder andere bekend is van de filmreeks James Bond.

Volgens Amazon kan het bijna 100 jaar oude MGM een belangrijke rol spelen bij de grote vraag naar streamingcontent. Het webwinkelconcern heeft met Prime Video al een eigen videostreamingdienst.

Streamingdiensten

De overname is de grootste voor Amazon sinds 2017. Toen telde het techconcern 13,7 miljard dollar neer voor supermarktketen Whole Foods. Eerder maakte Amazon al wel bekend 11 miljard dollar te investeren in content voor zijn streamingdiensten voor video en muziek.

Amazon kampt in de markt voor streamingdiensten met hevige concurrentie. Het succes van concurrenten als HBO Max en Disney + dwong Amazon om meer in te zetten op zijn streamingdiensten.

Naam en faam

Amazon-topman Jeff Bezos heeft er nooit een geheim van gemaakt een grote deal te willen sluiten met een filmstudio van naam en faam. Met de aanschaf van MGM weet het bedrijf zich verzekerd van een overvloed aan materiaal waar uit kan worden geput. Naast James Bond is ook de filmreeks over boksicoon Rocky onderdeel van MGM. Dat biedt Amazon ook voldoende kansen voor nieuwe producties.

MGM was in handen van hedgefondsen waaronder Anchorage Capital Group. De filmstudio wordt al jaren gezien als overnameprooi, maar tot nu toe kwam het nooit tot een deal. Vorig jaar zouden nieuwe adviseurs zijn ingeschakeld om tot een verkoop te komen.