Uit 1785 stammend Oude Kerkhof in Roermond neemt deel aan Weekend van de begraafplaats

Het bekende graf met de handjes. © Rob van Deurzen

‘Vol Liefde’, zo luidt dit jaar het thema van het Weekend van de begraafplaats, dat voor de achtste maal wordt gehouden. Dit keer van 28 tot en met 30 mei. Een van de deelnemers is het Oude Kerkhof aan de Weg langs het kerkhof 1a in Roermond, met onder andere een ‘do it yourself’ rondleiding.

Het Weekend van de begraafplaats is een initiatief van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB), stichting Terebinth en de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer (BVOB). De initiatiefnemers hebben dit maal gekozen voor het thema ‘Vol Liefde’. „Een begraafplaats is bij uitstek een plek vol liefde. Herdenken, rouwen en verhalen delen gaat meestal gepaard met liefdevolle herinneringen. Deze uitingen van liefde zijn vaak terug te vinden op grafstenen en bij urnen. De nagedachtenis aan geliefden komt in velerlei vormen tot uiting”, aldus de initiatiefnemers.

Graf met de handjes

De uit 1785 stammende stadsbegraafplaats Nabij Kapel in ’t Zand, zoals de officiële benaming luidt, door Roermondenaren liefdevol d’n aje kirkhaof genoemd, is ook zo’n plek vol liefde. Uit liefde voor de historie houdt de Stichting Oude Kerkhof normaliter diverse gratis rondleidingen. Door alle beperkingen rondom Covid-19 is dit nog niet mogelijk. De begraafplaats, ingedeeld in diverse religieuze gedeelten en begraafklassen, is echter gewoon dagelijks toegankelijk, van zonsopgang tot zonsondergang. De dodenakker telt liefst 53 grafkelders. Befaamd is het ‘graf met de handjes’ als symbool voor eeuwige liefde.

Hoewel rondleidingen door alle beperkende maatregelen nog niet mogelijk zijn zullen er op zaterdag 29 en zondag 30 mei wel gidsen op de begraafplaats aanwezig zijn. Met inachtneming van de voorschriften kunnen zij bezoekers op gepaste afstand te woord staan en eventuele vragen beantwoorden

Daarnaast is er een ‘do it yourself’ wandeling beschikbaar op de website van de begraafplaats onder het hoofdstuk rondleiding. Helemaal onderaan is een document te downloaden, dat gebruikt kan worden als leidraad.