Nederland vroeg topman AF-KLM voorlopig af te zien van bonussen

Ben Smith. © Hollandse Hoogte / ANP

ANP

De Nederlandse staat heeft topman Ben Smith van Air France-KLM gevraagd af te zien van variabele beloningen zolang het bedrijf de ontvangen staatssteun niet heeft terugbetaald.

Het bedrijf legt evenwel uit dat de bonussen die hem in het vooruitzicht zijn gesteld, horen bij het beloningspakket dat bij zijn aantreden in 2018 is afgesproken.

Miljarden

Het Nederlandse verzoek staat vermeld in de vergaderstukken voor de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM. Nederland en Frankrijk hebben het afgelopen jaar miljarden in de luchtvaartonderneming gestoken om te voorkomen dat die bezwijkt onder de coronacrisis. Smith kreeg desondanks alvast een aandelenbonus in het vooruitzicht gesteld die in 2023 wordt uitgekeerd.

Air France-KLM wijst erop dat aan de uitbetaling van die bonus wel voorwaarden zijn verbonden. Smith moet al die tijd in dienst blijven en bovendien bepaalde financiële doelstellingen halen. Door de crisis is het maar de vraag of dat laatste lukt. Daarnaast moet eerst minstens driekwart van de ontvangen kapitaalsteun zijn terugbetaald.

Loonoffer

Het bedrijf brengt ook in herinnering dat Smith vorig jaar hetzelfde loonoffer heeft gebracht dat hij van zijn personeel heeft gevraagd om de kosten te verlagen. Zijn vaste salaris werd met een kwart verlaagd. Daarnaast zag hij af van zijn variabele beloningen over 2020. De aandeelhouders van Air France-KLM stemmen woensdag over het beloningsbeleid.

De Nederlandse staat zal tegenstemmen, liet minister Wopke Hoekstra (Financiën) de Tweede Kamer eerder al weten. Hij vindt „dat er in een crisis geen plaats is voor het toekennen en uitbetalen van bonussen voor bestuurders bij bedrijven die overeind gehouden moeten worden met staatssteun en waar werknemers hun baan verliezen.”

Nederland stemde vorig jaar ook al tegen een langetermijnbonus voor Smith. Die werd desondanks met overweldigende meerderheid goedgekeurd.