Wilders wuift uitnodiging informateur Hamer weg: ‘Alles al gezegd tegen u’

Informateur Mariëtte Hamer ontvangt PVV-leider Geert Wilders. © EPA

Informateur Mariëtte Hamer praat donderdag en vrijdag met alle partijen die nog niet bij haar zijn langs geweest, behalve de PVV van Geert Wilders.

Redactie

Op donderdag ontvangt Hamer de conservatieve partijen Forum voor Democratie (FVD), JA21, SGP en BoerBurgerBeweging. Daarbij schuift ook ‘eenpitter’ Liane Den Haan aan. Op vrijdag komen de linkse partijen langs, samen met oud-FVD’er Wybren van Haga.

Achterkamer

Wilders, leider van de derde partij, heeft de uitnodiging van Hamer afgeslagen, zo meldt de PVV-leider op Twitter. „Alles wat ik u te vertellen had, heb ik u reeds verteld in ons gesprek op dinsdag 18 mei”, schrijft Wilders in een brief aan de informateur. „In dat gesprek heb ik al met u gesproken over mijn voorstellen voor het herstel van Nederland. Daarover debatteer ik graag in het openbaar debat in de Tweede Kamer in plaats van in een achterkamer op het Binnenhof.”

Bekijk ook: Video: Wilders woedend: ‘We kunnen net zo goed naar huis!’

Dinsdag sprak Hamer met de leiders van VVD, D66, CDA, SP, PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie. Dat is de huidige coalitie en het linkse blok. Daartussen zitten hoogstwaarschijnlijk ook de partijen die straks daadwerkelijk gaan formeren.

Net als met de partijen die eerder langskwamen, gaat Hamer met de overige oppositiepartijen in gesprek over het herstelplan dat snel gepresenteerd moet worden. Hamer hoopt op die manier het prangende herstelplan snel rond te hebben, en ze hoopt de inhoudelijke punten ook te gebruiken om verschillen tussen de partijen te overbruggen. De zeven partijen die dinsdag op gesprek gingen, hebben met Hamer „alleen maar ideeën” gedeeld, meldden de partijleiders na afloop.

Lees ook: Hamer moet orde in formatiechaos scheppen: ’Tijd om weer echt met de inhoud aan de slag te gaan’