Kabinet verbiedt designerdrug 3-MMC

Print
Kabinet verbiedt designerdrug 3-MMC

Paul Blokhuis. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het kabinet zet de designerdrug 3-MMC op de lijst van verboden softdrugs.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie) willen daarmee ervoor zorgen dat het middel minder makkelijk verkrijgbaar wordt en daarnaast „een signaal afgeven over de gezondheidsrisico’s”.

Het kabinet neemt daarmee een advies over van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). „3-MMC wordt steeds populairder, met name onder jongeren”, zegt Blokhuis. „Vanuit verschillende delen van het land ontvangen we zorgwekkende signalen over dit middel. Ik ben blij dat het CAM op zo’n korte termijn tot een beoordeling is gekomen, zodat we nu tot actie kunnen overgaan.”

‘Gevaarlijk spul’

3-MMC wordt meestal verkocht als kristalachtig wit poeder en kan worden geslikt, gesnoven of gespoten. Het spul is sinds 2012 op de markt. De werking is min of meer te vergelijken met die van verboden harddrugs als cocaïne en xtc. Bekende gezondheidsrisico’s zijn hartritmestoornissen, een verhoogde bloeddruk of lichaamstemperatuur en agitatie.

Door de legale status heeft 3-MMC volgens Blokhuis een onschuldig imago. „Daar moeten we zo snel mogelijk vanaf. Het is gevaarlijk spul, waar we onze jongeren voor moeten waarschuwen en tegen moeten beschermen.” Het kabinet legt het verbod binnenkort voor aan het parlement en wil het dit najaar laten ingaan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee