Fietsvibes in Polen: een rijwielvriendelijk land met veel groene routes

 © Linda en Ben

Via Oekraïne fietsen we Polen binnen in het zuidoosten. We worden verrast door al het groen. Zoveel bomen, weilanden en natuurgebieden. Polen is niet alleen groen, het is ook een fietsvriendelijk land met veel fietspaden en -routes.

Alleen het zuiden van Polen is bergachtig. De eerste dagen moeten we dus flink wat klimmen. In één van de stadjes worden we geïnterviewd door de plaatselijke krant. Sanok wil nóg fietsvriendelijker worden en zet zich in om extra fietspaden te creëren. In Gorlice brengen we een bezoek aan fietsenzaak Ostrekolo voor onderhoud. Sindsdien hebben we elke dag nieuwe Poolse fietsvrienden die ons volgen op Facebook, Instagram en Strava. Iedereen nogmaals bedankt voor het delen van ons avontuur!

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk uit Maastricht vertrokken juni 2020 voor een jarenlange fietstocht rond de wereld. Lees hier regelmatig hun reisblog.

Auschwitz

Polen heeft een enorme geschiedenis. Vanwege covid kunnen we Auschwitz niet binnen bezoeken. Maar zelfs als je de voormalige concentratiekampen niet kunt betreden, is het zeker de moeite waard om hier te stoppen en stil te zijn.

Behalve de Wawel-kathedraal is alles per fiets in Krakau bereikbaar. We fietsen van de oude stad via Kazimierz naar het voormalige getto.

Meer lezen en foto’s bekijken? Abonneer je hier op het blog van Linda en Ben

In een buitenwijk ten zuiden van Warschau zijn we via Facebook uitgenodigd om leden van een fietsclub te ontmoeten bij fietscafé Gora Kawiarnia. We worden verrast door een echt Pools welkom en een lading goede fietsvibes.

De eerste 10.000 km

Net buiten Warschau vieren we onze eerste 10.000 km. Daar ontmoeten we Cycleblood die ons verhaal deelt op zijn Facebook-pagina. Meer dan 100 nieuwe volgers op Strava en Facebook. Geweldig! Tobiasz, ook voor jou nogmaals dank voor het delen van ons avontuur.

Op de Trail of the Eagle’s Nests fiets je langs 25 middeleeuwse kastelen tussen Krakau en Częstochowa. De meeste kastelen bevinden zich op grote, hoge rotsen van de Poolse Jura-keten met veel kalkstenen kliffen en valleien. Het grootste deel van dit gebied is beschermd en staat bekend als het Eagle Nests Landscape Park.

De Green Velo is met een lengte van bijna 2.000 km de langste fietsroute van Polen. Vanuit Warschau naar Bolcie fietsen we er een groot gedeelte van.

Menselijk erfgoed

In Polen zijn 13 plekken geclassificeerd als ‘menselijk erfgoed’. Het oerbos van Bialowieza is het enige natuurlijke erfgoed. Het is het laatste echte oerbos van Europa. In een oerbos is alles in balans. Er is geen menselijke tussenkomst. Het is een magische plek. Als je dit bos verkent, is er iets veranderd wanneer je er weer uitloopt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal