Kabinet wil coronamaatregelen sneller versoepelen

 © Hollandse Hoogte / ANP

Het kabinet wil coronamaatregelen eerder loslaten, en de vijfde stap in het openingsplan al op 30 juni laten ingaan.

Redactie

Op die datum stond eerst de vierde stap gepland, maar het kabinet wil dan al de vijfde fase inzetten. Wel moeten de coronacijfers het toelaten, zeggen ingewijden na berichtgeving hierover door de NOS.

Vanaf eind juni mogen mensen weer acht bezoekers thuis uitnodigen, mogen restaurants weer honderd bezoekers ontvangen, worden sportwedstrijden weer mogelijk en kan er meer voor musea en andere culturele instellingen. Ook zou er vanaf dan weer meer kunnen met behulp van toegangstesten, waaronder grotere evenementen en het onder voorwaarden openen van discotheken en nachtclubs.

Volledig loslaten

De enige stap die na de vijfde volgt, is het volledig loslaten van de coronamaatregelen. Voor wanneer die stap gepland staat, is niet bekend. Naar verwachting maken demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de versnelde stap bekend op de persconferentie van vrijdagavond. Eerder vrijdag zei De Jonge dat op de persconferentie meer bekend wordt gemaakt over wat mogelijk is in de evenementenbranche na 30 juni.

Rutte en De Jonge vertellen ook hoe de derde stap van het openingsplan eruit gaat zien. Die staat voor 5 juni gepland. Vanaf dan mag men weer vier personen thuis uitnodigen, gaan musea weer open en kunnen ook horecagelegenheden weer gasten ontvangen. Waarschijnlijk gaan niet alleen restaurants, maar ook kroegen weer onder voorwaarden open. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei dinsdag dat een verschil tussen deze „natte” en „droge” horeca niet gewenst is.