OMT-lid: ‘Festivals als Lowlands zijn mogelijk’

 © ANP

Amsterdam -

Nederland kan zich écht gaan opmaken voor een zomer vol evenementen. OMT-lid en viroloog bij het Amsterdam UMC Menno de Jong is voorzichtig positief over het plan van het kabinet om vanaf eind juni al festivals mogelijk te maken.

„Festivals als Lowlands zijn mogelijk, maar we moeten niet overmoedig raken”, zegt hij in gesprek met de Amsterdamse nieuwszender AT5.

Het aantal besmettingen in Nederland daalt de laatste weken hard. Ook de ziekenhuizen zien steeds minder nieuwe coronapatiënten „Ik ben hartstikke blij met de cijfers”, beaamt De Jong. „Ook het aantal vaccinaties neemt ontzettend hard toe. Dat heeft ook bijgedragen aan de daling. De situatie is een stuk rooskleuriger in vergelijking met de vorige keer dat ik hier was. Het weer werkt ook mee.”

Testen

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zei op de persconferentie vrijdagavond dat na 30 juni de grote evenementen zoals Lowlands weer mogelijk zijn. Er zullen wel toegangstesten moeten worden afgenomen.

Deze volgende stap geldt alleen als de besmettingscijfers blijven dalen. De basismaatregelen, zoals het handhaven van de 1,5 meter afstand, blijven in principe van kracht. De Jonge sloeg een heel andere toon aan dan bij een eerdere persconferentie, toen hij zei dat mensen om cultuur te zien maar een dvd’tje moesten opzetten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal