Weer klopjacht op zwaarbewapende ex-militair: ditmaal in Frankrijk

 © AFP

Lardin-Saint-Lazer -

De Franse politie is zondag in groten getale een klopjacht gestart in de Dordogne op een zwaarbewapende Franse ex-militair. Zaterdagnacht opende de man het vuur op twee leden van de gendarmerie.

Het is niet de eerste ex-militair naar wie de politie op zoek is. In België is de jacht op de geradicaliseerde militair Jurgen Conings nog altijd bezig.

Voor de klopjacht in Frankrijk zijn 210 manschappen ingezet, waaronder leden van de antiterreureenheid GIGN uit Toulouse en twee politie-onderhandelaars. Verdere versterkingen zijn nog in aantocht. De regio wordt afgespeurd met helikopters.

Frédéric Périssat verklaarde tegenover nieuwszender BFMTV dat het zou gaan om een gewapende ex-militair die zich snel verplaatst. „Daarbij deinst hij er niet voor terug om zijn wapens te gebruiken.”

Ex-partner

De man zou ongeveer 30 jaar oud zijn. Rond middernacht nam hij zijn ex-partner en haar nieuwe verloofde onder vuur. Hij bevond zich toen in de straten van Lardin-Saint-Lazar en schoot vervolgens op twee agenten die op de schietpartij af kwamen rijden. Hun dienstvoertuigen raakten zwaar beschadigd.

De naam van de ex-militair is nog niet vrijgegeven. Hij stond onder elektronisch toezicht van de politie en droeg daarbij een enkelband. Het is nog niet duidelijk welke wapens de man met zich meedraagt. Volgens Franse media is hij in ieder geval zwaarbewapend.

Jurgen Conings

Er zijn geen signalen dat de dreiging rondom de voortvluchtige militair Jurgen Conings in België volledig verdwenen is. Dat heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zondag gezegd in het televisieprogramma De Zevende Dag.

 © Hollandse Hoogte / AFP

„Het duurt lang, ik denk dat we met zijn allen hadden gehoopt dat we sneller duidelijkheid zouden krijgen in dit dossier”, zei de minister. „Er is geen reden om te panikeren. Alle signalen die we krijgen worden geanalyseerd en men gaat op basis daarvan bepaalde veiligheidsmaatregelen nemen. De dreigingen die hij heeft geuit zijn niet min, ze waren zeer gewelddadig en hij had daar ook een aantal voorbereidingen voor getroffen.”

Zware wapens

Conings is sinds begin vorige week voortvluchtig. De Belgische autoriteiten zien hem in staat tot moord. De 46-jarige korporaal heeft extreemrechtse sympathieën en had zware wapens meegenomen uit een legermagazijn. In een brief maakte hij kenbaar dat hij het gemunt heeft op virologen en „het regime”. De Belgische viroloog Marc Van Ranst zou een van zijn doelwitten zijn.

De autoriteiten lieten donderdag weten ervan uit te gaan dat Conings nog leeft. Verschillende zoekacties in onder meer het Nationaal Park Hoge Kempen, een natuurgebied vlakbij de Nederlands-Limburgse grens, leverden tot nu toe echter niets op.

Zaterdagavond doorzochten politie en militairen nog de Lanklaarderbossen in de Belgische provincie Limburg en ook in de nacht van zaterdag op zondag werd volgens het federaal parket nog naar Conings gezocht. Dat gebeurde in het gehucht Stalken in de gemeente Zutendaal. Speciale politie-eenheden werden bijgestaan door een helikopter. Ook deze zoekacties hadden geen resultaat.