Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Na een jaar sappelen kan Wereldpaviljoen weer open: ‘Godzijdank hebben we het gered, mede dankzij vrijwilligers’

Bij het Wereldpaviljoen kunnen bezoekers zich in het Midden-Amerikaanse land Nicaragua en het Afrikaanse land Ghana wanen. © UitTipsLimburg

Het Wereldpaviljoen had afgelopen coronajaar moeite het hoofd boven water te houden, maar opent zondag 13 juni de deuren weer. „Godzijdank hebben we het gered.”

onze verslaggever

Het Wereldpaviljoen kwam de afgelopen tijd herhaaldelijk in het nieuws doordat het verlies leed vanwege teruglopende bezoekersaantallen door de coronacrisis. Bijdragen uit diverse noodfondsen, waaronder van de Rijksoverheid en de Rabobank, bleken toen niet voldoende om de attractie uit de rode cijfers te helpen.

Lees ook: Adoptie vliegtuigstoelen moet Wereldpaviljoen de winter door helpen

Bij gebrek aan structurele subsidie werd begin dit jaar bedacht om vliegtuigstoelen van de Fokker 50, die bezoekers vanaf de entree virtueel van Steyl naar Nicaragua of Ghana vliegt, te laten adopteren. Volgens voorzitter René Poels was dat de enige manier om nog wat geld binnen te krijgen. De actie leverde 3000 euro op.

Poels, nu: „Gelukkig hebben we de broek op kunnen houden. Dat komt mede omdat de vrijwilligers gewoon doorgewerkt hebben. En we donaties hebben gekregen. Na bijna een jaar dicht te zijn geweest, staan we te popelen om weer open te gaan. Wij redden het wel.”

Een week na de opening zal de attractie ook openen voor scholen. Nieuw is een expositie van textiel-ingenieur Noud Verhulst uit Susteren. De 81-jarige reisde voor zijn werk de wereld over en verzamelde meer dan vijfhonderd folkloristische poppen, die hij inmiddels aan het Wereldpaviljoen heeft geschonken.

Lees ook: Strop van 10.000 euro voor Wereldpaviljoen Steyl