NSA bespioneerde onder meer Angela Merkel samen met Denemarken

 © ANP

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency) heeft in samenwerking met de Deense inlichtingendienst onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en andere Europese hoogwaardigheidsbekleders bespioneerd.

Dat schrijft de Deense publieke omroep DR op basis van een nog niet gepubliceerd intern onderzoek van de Deense inlichtingendienst. De NSA maakte gebruik van het Europese netwerk van internetkabels, waarvan belangrijke knooppunten in Denemarken liggen.

In Denemarken liggen meerdere belangrijke stations voor onderzeese internetkabels, die onder meer van en naar Duitsland, Zweden, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en ook Nederland lopen. Via deze kabels konden de inlichtingendiensten sms-berichten, telefoongesprekken en bijvoorbeeld internetgebruik zoals zoekgeschiedenis bekijken. In ieder geval van 2012 tot 2014 zouden Denemarken en de Verenigde Staten dit netwerk hebben afgetapt. Niet alleen werd hiermee informatie over Angela Merkel verzameld. Ook hoogwaardigheidsbekleders in Frankrijk, Noorwegen en Zweden zouden zijn bespied door de NSA. Bovendien zou ook de voormalig Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zijn bespioneerd.

Ontdekking

De ontdekking van spionage door de NSA in samenwerking met Denemarken werd vorig jaar al beschreven door de omroep DR. De Deense minister van Defensie, die in juni 2019 deze functie op zich nam, werd in augustus 2020 ingelicht over de spionagepraktijken. Zij vond dit „onacceptabel”. De NSA en de Deense inlichtingendienst hebben nog niet gereageerd op de beweringen. De Noorse en Zweedse ministers van Defensie zeggen in lokale media de onthullingen serieus te nemen en meer informatie te eisen.

Het hoofd van de Deense intelligentiedienst werd in augustus 2020 geschorst, evenals drie andere medewerkers, wegens serieuze misstanden. Deze misstanden werden geconcludeerd door een onafhankelijk onderzoek. In reactie startte de Deense overheid een onderzoek dat eind dit jaar afgerond moet zijn.