Alzheimer Parkstad on Tour voorziet in behoefte:
Math Gulpers. — © Marc Ploum
Door de coronapandemie moest Alzheimer Parkstad Limburg haar maandelijks café voor onbepaalde tijd stopzetten. Om het thema toch onder de aandacht te houden, is een alternatief bedacht: Alzheimer Parkstad on Tour.
„In principe verzorgen we elke maand een tv-uitzending”, legt Math Gulpers uit. Hij is voorzitter van Alzheimer Parkstad Limburg en samen met bestuurslid Thera Pasmans verantwoordelijk voor inhoud en organisatie van het programma. „We hebben ondertussen zes afleveringen uitgezonden, de zevende staat op de rol voor half juni. We doen dit samen met RTV Parkstad. Daarnaast zijn we een YouTube-kanaal gestart - Alzheimer Parkstad Limburg - waar alle afleveringen te zien zijn.”
Alzheimer Parkstad on Tour was onder meer te gast in het Maankwartier in Heerlen, Slot Schaesberg, het Parkstad Limburg Stadion of in het museum De Schat van Simpelveld. „We kiezen bewust voor meer locaties”, zegt Gulpers. „We zijn een afdeling die actief is in de regio, bovendien ondersteunen verschillende Parkstadgemeenten ons met subsidies. Het budget van het Alzheimer Café zetten we eveneens in voor de on Tour-versie. We hopen overigens dat we met het café binnenkort weer aan de slag kunnen. Onze wens is daarnaast om het tv-programma te laten voortbestaan. Het is een mooie aanvulling.”
Diverse thema’s
In Alzheimer Parkstad on Tour gaat Math Gulpers in gesprek met mantelzorgers, verzorgenden, artsen, specialisten en therapeuten over de meest uiteenlopende zaken. „Daarbij moet je denken aan dementie en diagnose, preventie, medicatie, opname in een zorgcentrum of praktische zaken als de kapper, de pedicure, winkelen en hulpmiddelen. Of hoe om te gaan met de stervensfase, de sociale benadering van dementerenden of huishoudelijke en verpleegkundige hulp. We bespreken eigenlijk alles waar mensen mee te maken krijgen als zij zelf dementeren, of iemand met dementie in hun omgeving.”
De juni-uitzending staat in het teken van het niet pluis-gevoel, besluit hij. „We bedoelen daarmee het gevoel dat je hebt als je merkt dat je partner, of een van je ouders vanwege een beginnende dementie de controle kwijtraakt tijdens de dagelijkse gang van zaken. Wat kun je doen en wanneer ga je met de huisarts of een specialist praten over hulp of zelfs opname in een zorginstelling? Uit ervaring weten we dat mensen dan op zoek gaan naar informatie. Met het Alzheimer Café en ons tv-programma willen we daar een steentje aan bijdragen.”