Op alle defensielocaties was blootstelling aan chroom-6 mogelijk

 © Rias Immink

Op alle locaties van Defensie zijn medewerkers mogelijk blootgesteld aan kankerverwekkende chroom-6 houdende verf. Daarbij heeft het ministerie van Defensie als werkgever niet aan zijn zorgplicht voldaan, blijkt uit onderzoek in opdracht van dat departement.

De (oud-)medewerkers van deze locaties komen ook in aanmerking voor een schadevergoeding als zij door chroom-6 ziek zijn geworden. Demissionair staatssecretaris Barbara Visser biedt haar excuses aan alle (oud-)medewerkers en hun nabestaanden.

In 2018 bracht dezelfde commissie al naar buiten dat het ministerie van Defensie op vijf werkplaatsen (zogeheten POMS-locaties) zijn zorgplicht niet was nagekomen. Militairen stonden hier bloot aan chroom-6, terwijl het ministerie wist dat dit schadelijk was.

Er kwam toen een collectieve financiële regeling voor de getroffen POMS-medewerkers. Die regeling wordt nu uitgebreid naar (oud-)medewerkers van alle defensielocaties. Hoeveel dat kost is nog niet duidelijk.

Chroom-6 houdende verf wordt gebruikt om roestvorming tegen te gaan. Vooral in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw had Defensie onvoldoende aandacht voor de arbeidsomstandigheden, aldus de onderzoekers. In de jaren 90 is het verbeterd.

Vooral onderhoudsmedewerkers (zoals lassers en verfspuiters) kwamen in aanraking met chroom-6. Om hoeveel mensen het gaat is niet meer vast te stellen. Mensen kunnen van chroom-6 onder meer astma, longfibrose en kanker krijgen.