Hypotheekrentes blijven stijgen, maar het is nog minimaal

 © ANP

onze verslaggever

De trend is er: de hypotheekrentes blijven stijgen.

Wel gaat het vooralsnog met slechts een paar honderdste procent.

Stegen bij de meeste geldverstrekkers de rentes vooral bij de meest populaire variant van twintig jaar vast (met NHG), marktleider Rabobank verhoogt nu de hypotheekrente voor alle rentevaste periodes van zes jaar en hoger.

Dat blijkt uit het weekbericht van de Van Bruggen Adviesgroep. Rabobank bevestigt dat het maandag de rente heeft verhoogd.

Dat de hypotheekrentes zullen blijven stijgen is onvermijdelijk, de vraag is echter hoe serieus die stijging gaat worden. De marges van geldverstrekkers staan onder druk, omdat de marktrentes omhoog gingen en de hypotheekrentes voor de meeste vaste renteperioden stabiel bleven.

De kans blijft volgens Van Bruggen Adviesgroep daarom groot dat de komende tijd hypotheekrentes zullen blijven stijgen. Uit angst marktaandeel te verliezen, waren geldverstrekkers aanvankelijk huiverig de rente te verhogen.

Nu zullen ze makkelijker die beslissing nemen. Als de economie straks weer aantrekt, zal ook de marktrente gaan stijgen en dus zullen hypotheekrentes weer verhoogd worden, is de verwachting.