Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Boekenbaas Dieuwertje (10) uit Melick heeft belangrijke taak: het enthousiasme om te lezen onder kinderen aanwakkeren

Boekenbaas Dieuwertje Cox uit Melick is verzot op lezen. © Rob van Deurzen

Melick/Roermond -

Dieuwertje Cox (10) uit Melick mag zich Boekenbaas van het jaar 2021 noemen. Namens de Bibliotheek Bibliorura in Roermond gaat ze de komende tijd vlogs maken en voorlezen aan kinderen in Midden-Limburg.

Simon Doesborgh

Lezen is leuk. En dat vindt Dieuwertje Cox uit Melick ook. De boekenwurm verslindt tientallen boeken per jaar, en ze is niet van plan om te minderen. Daarvoor vindt ze lezen simpelweg te leuk. „Als ik een boek in mijn handen heb verdwijn ik gewoon in een andere wereld. Het is een van de mooiste dingen die er zijn”, vertelt de welbespraakte basisschoolleerling.

Reden voor de Bibliotheek Biblorura in Roermond om Dieuwertje te benaderen als Boekenbaas (leesambassadeur), een functie waar ze geen twee keer over na hoefde te denken. Want de pientere meid ziet dat leeftijdsgenoten steeds minder vaak een boek oppakken. „Ik vond het wel spannend hoor”, erkent ze. „Je moest heel goed uitleggen waarom je geschikt was om de Boekenbaas te worden. Ik heb een presentatie gegeven over mijn favoriete boek: ‘Mijn Vader Woont in een Tuinhuis’ van Jacques Vriens.”

Verrassing

De jury was onder de indruk van de 10-jarige, en nog geen week later kwam ze voor een grote verrassing te staan. „Ik zat op mijn kamer te lezen. Toen riep mijn moeder dat er iemand voor de deur stond. Toen ik de trap af holde en naar de voordeur liep, stond de burgemeester voor de deur!”, glundert Dieuwertje. Monique De Boer-Beerta overhandigde haar een lintje en een tas vol hebbedingetjes.

Verantwoordelijkheid

Maar Boekenbaas van het Jaar is niet louter een eretitel. Dieuwertje heeft de belangrijke taak om kinderen te enthousiasmeren om te lezen. Dat doet ze door vier keer per jaar promotiefilmpje voor kinderen in Roermond en Roerdalen te maken, waarin ze haar laatst gelezen boeken bespreekt en aanraadt. Verder mag ze kleuters voorlezen op de Nationale Voorleesdagen en de Boekenweek openen. Tot slot mag de Melickse aanschuiven als jurylid bij de kwartfinale van de jaarlijkse Voorleeswedstrijd.

Hoewel Dieuwertje er heel veel zin in heeft, is ze ook een beetje nerveus. „Het gaat allemaal heel snel, dus ik weet nog niet precies hoe het allemaal moet.” Gelukkig wordt ze begeleid door een leesconsulent. Haar eerste vlog staat inmiddels al online, deze is hier te bekijken.

Voor kinderen die de functie van Boekenbaas volgend jaar ook wel zien zitten, heeft Dieuwertje nog wel een bruikbare tip. „Zorg dat je een hoop verschillende soorten boeken leest, dat is belangrijk omdat je dat veel verschillende soorten verhalen leert kennen. Ook moet je goed kunnen uitleggen waarom je de boeken zo leuk vindt. Dan maak je grote kans om Boekenbaas te worden”, weet ze.

Gerelateerde artikelen