Treinverkeer in vrijwel hele land stilgelegd door grote storing

 © Robin Utrecht/De Telegraaf

Het treinverkeer in vrijwel het hele land ligt stil wegens een storing aan een telefoniesysteem.

Redactie

Door een storing bij provider Mobirail kunnen volgens spoorbeheerder ProRail treinverkeersleiders niet communiceren met de machinisten van vervoerders. „Dat is essentieel om treinen te laten rijden, dus daarom hebben we besloten een groot deel van het land stil te leggen.”

De storing lijkt veroorzaakt door een automatiseringsfout in het systeem van de provider, legt de ProRail-woordvoerder uit. „Een technisch verhaal, maar mogelijk kunnen we die computerstoring handmatig herstellen, maar we weten nog niet zeker of dat ook daadwerkelijk het euvel is.”

Lange tijd hinder

Mobirail is volgens ProRail naar een maximumcapaciteit opgeschaald om de storing te ontdekken. In het geval dat „het euvel” inderdaad is gevonden, wordt aan een stappenplan gewerkt om het treinverkeer te hervatten. De ProRail-woordvoerder verwacht dat reizigers nog de rest van de dag de gevolgen zullen ondervinden van de storing. „Het duurt dan nog lang voordat alles is opgestart, dat is een grote puzzel, dus reizigers zullen nog flinke tijd last hebben van de storing.”

Treinen met reizigers die al onderweg waren, kwamen niet opeens stil te staan door de storing. „Alle treinen rijden door naar een perron”, aldus een woordvoerder van NS.

De NS, Arriva en Keolis adviseren reizigers om hun reizen uit te stellen tot een later moment. Het is nog niet bekend hoe lang het duurt tot de storing is verholpen. De treinen van NS rijden helemaal niet. Bij Arriva rijden er momenteel alleen nog treinen in het noorden van het land en ten zuiden van Roermond. ProRail en NS adviseren reizigers in de app te kijken welke reis er mogelijk is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.