Treinverkeer weer opgestart, dinsdag weer normale dienstregeling

Het treinverkeer is maandagmiddag vanaf 16.00 uur weer opgestart, maar het zal nog een tijd duren voor er na de landelijke storing weer een volledige dienstregeling is, meldt spoorbeheerder ProRail. Volgens vervoerder NS wordt er vanaf dinsdag weer volgens de normale dienstregeling gereden.

Redactie

De oorzaak van de storing lijkt gevonden, maar onzeker is of de oplossing stabiel genoeg is. Daardoor kan het zijn dat de storing terugkomt, aldus een woordvoerder van ProRail. Vooralsnog lijkt de storing volledig verholpen.

Treinvervoerders NS, Arriva en Keolis rijden vanaf 16.00 uur weer met treinen. Het aantal treinen wordt stapsgewijs opgevoerd. NS rijdt momenteel met een trein per traject ieder half uur. We proberen de komende uren meer treinen te laten rijden. De hele avond is er nog hinder voor de reizigers”, aldus een woordvoerder van NS.

Storing

ProRail en de vervoerders raden reizigers aan om in de apps van vervoerders te kijken of hun reis doorgaat. „Zoals de NS-reisplanner of de app van regionale vervoerders. Zij hebben de meest actuele informatie.”

Iets voor 14.30 uur legde een storing bij het telefoniesysteem van provider Mobirail de communicatie tussen machinisten en treinverkeersleiders stil. Die is volgens ProRail „essentieel om treinen te laten rijden, dus daarom hebben we besloten een groot deel van het land stil te leggen.”

Lees ook: Treinverkeer in vrijwel hele land stilgelegd door grote storing

ProRail monitort of de oplossing stabiel is. Eerder gaf de woordvoerder al aan dat na het vinden van een oplossing, reizigers naar verwachting nog de hele dag hinder zullen ondervinden van de storing omdat het op gang krijgen van het vervoer „een hele puzzel is”.

Telecomprovider KPN, die Mobirail namens ProRail beheert, kan nog niet zeggen wat de oorzaak van de storing precies is. „Het netwerk is weer in de lucht. De dienstverlening is zich aan het herstellen. We zijn heel hard bezig”, aldus een woordvoerster. Mobirail is een joint venture tussen KPN en Nokia.