Textielsuper Zeeman verkoopt voortaan ook tweedehands kleding

Print
Textielsuper Zeeman verkoopt voortaan ook tweedehands kleding

Afbeelding: ANP

Textielsuper Zeeman gaat ook tweedehands kleding verkopen.

Door gedragen baby-, kinder- en dameskleding een tweede leven te geven wil de winkelketen zich inzetten voor het hergebruiken van kleding, en zo op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen een stap verder gaan dan alleen het recyclen van materialen. Klanten krijgen ook de mogelijkheid om hun gebruikte kleding in te leveren.

In eerste instantie is dit in een beperkt aantal filialen mogelijk. Maar volgens topman Erik-Jan Mares moet tweedehands kleding voor het einde van het jaar in vijftig Zeeman-winkels in de schappen liggen. Het inleveren van kleding moet dan bij alle winkels kunnen. Bij het initiatief, dat Zeeman RESALE noemt, wordt samengewerkt met Het Goed, een sociale onderneming met 28 kringloopwarenhuizen en vijf textielsorteercentra in Nederland.

Jongeren

„We doen het echt lokaal: in de winkels wordt ingezameld, wij doneren de ingezamelde kleding aan Het Goed, en na het sorteren kopen we de door hen gemaakte selectie in”, aldus Mares. Hij denkt dat vooral jongeren geïnteresseerd zullen zijn in de tweedehands kleding. Zeeman probeerde het plan al uit in zijn filiaal in Osdorp en daar was de gebruikte kleding vooral bij jongeren populair.

Zeeman probeert zich al langer in te zetten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo is het aandeel duurzaam katoen afgelopen jaar bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar hiervoor. Ook heeft Zeeman een deel van de toeleveranciers van de fabrieken waar de keten mee werkt in kaart gebracht en openbaar gemaakt, zo komt naar voren uit een nieuw jaarverslag.

Fabrieken

Over de fabrieken waar kledingketens hun kleding laten maken, is al langer veel te doen. Onlangs verscheen er nog een kritisch rapport hierover van onderzoeksorganisaties SOMO en Arisa, waarin een link werd gelegd met gedwongen arbeid in Indiase spinnerijen. Zeeman bevestigde later dat er in zo’n spinnerij vorig jaar door een tussenpersoon katoen is ingekocht voor een van de Indiase leveranciers die voor Zeeman produceert. De keten zegt vervolgens de dialoog te zijn aangegaan met het bedrijf in kwestie. Omdat de spinnerij niet bereid was om te praten heeft Zeeman de samenwerking uiteindelijk stopgezet.