Erben Wennemars trapt Peuter4daagse Zuid-Limburg af

De Peuter4daagse in 2019 in Heerlen.© Annemiek Mommers

Voerendaal -

Ruim vijfduizend peuters in Zuid-Limburg doen volgende week mee aan de Peuter4daagse. Ze gaan extra veel bewegen en wandelen. Oud-schaatser Erben Wennemars trapt het evenement af in Voerendaal, actrice Ingrid Jansen staat bij de finish in Stein.

Benti Banach

Doelstelling van de Peuter4daagse is om jongeren al op heel vroege leeftijd vertrouwd te maken met bewegen. 148 kinderopvanglocaties in de zestien gemeenten in de regio nemen hun kinderen daarom minimaal een kwartier mee om buiten te gaan wandelen. De peuters leren zo in een vroeg stadium hoe wandelen in hun dagelijkse ritme past.

Hersenen

„Voldoende beweging verbetert de lichamelijke groei, maar voldoende en de juiste beweging is ook belangrijk voor de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling”, stelt de GGD Zuid-Limburg die de vierdaagse organiseert. „Bewegen stimuleert de hersenen. Door peuters bewegingsoefeningen te laten doen, leren kinderen onder andere afstand inschatten, begrippen als hoog, laag, ver, dichtbij, ritme, evenwicht en samenwerken.”

Erben Wennemars geeft maandag om 9.30 uur het startschot bij kinderdagverblijf Zoet aan het Raadhuisplein in Voerendaal. Daarna gaat hij naar Simpelveld. Aan het eind van de vierde dag krijgen de peuters een medaille. Actrice en presentatrice Ingrid Jansen is daarvoor donderdagochtend aanwezig bij de kinderopvang Kerenshöfke in Stein. Ook bezoekt ze nog Beek en Beekdaelen. Beide BN’ers zijn ambassadeurs van het programma JOGG (jongeren op gezond gewicht).