Kijk live: Tweede Kamer debatteert over verdere versoepelingen coronaregels

Print

De Tweede Kamer zal donderdag naar verwachting ruime steun geven aan de versoepelingen die zaterdag 5 juni ingaan. Bekijk het debat hier live.

Het demissionaire kabinet besloot vorige week de derde stap van het openingsplan vier dagen te vervroegen, omdat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen snel afneemt. Om die reden wil het kabinet ook versoepelingen die aanvankelijk stappen vier en vijf zouden zijn gelijktijdig eind juni in laten gaan. Vanaf zaterdag krijgen horeca en de winkels meer mogelijkheden om klanten over de vloer te hebben. Ook mogen mensen weer meer binnen sporten en gaan de middelbare scholen volledig open.

Ongevaccineerden bereiken

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet met nieuwe initiatieven komt om mensen die via het grote vaccinatieprogramma moeilijk aan bod komen toch nog een prik aan te bieden. De PvdA en ChristenUnie pleitten donderdag in het coronadebat voor mobiele priklocaties. D66 sprak de hoop uit dat jongeren vanaf 12 jaar met een medische aandoening snel een prik kunnen krijgen.

De cijfers over de besmettingen, ziekenhuis- en ic-opnames en vaccinaties staan er goed voor. De meeste partijen zijn daar blij mee, en vragen de minister nu met oplossingen te komen voor groepen of aspecten die wat hen betreft onderbelicht zijn gebleven. Zeker als het gaat om de vaccinatiestrategie.

Zo stelde PvdA-leider Liliane Ploumen voor om te kijken naar prikposten in busjes en suggereerde Miriam Bikker van de ChristenUnie locaties in buurthuizen en tempels. Ze kunnen hiervoor op steun rekenen van Volt, zei Kamerlid Nilüfer Gündogan. De VVD toonde zich bereid om erover na te denken.

D66’er Jan Paternotte stelde voor dat er gekeken kan worden naar prikposten op drukke plekken waar mensen vrij naar binnen kunnen lopen. Bovendien wil hij dat de minister meer vaart maakt met een besluit om kinderen die bijvoorbeeld astma of een spierziekte hebben te laten inenten als zij dat willen. Momenteel worden alleen 18-plussers gevaccineerd. Liane den Haan, voorheen 50PLUS-leider maar nu op eigen titel in het parlement, vroeg aandacht voor ouderen die om welke reden dan ook nog niet geprikt waren, en voor laaggeletterden.

BIJ1-leider Sylvana Simons vroeg meerdere keren aandacht voor de landen die nog niet kunnen beschikken over vaccins, en dan vooral Suriname. Daar is sprake van „code paars”, omdat de zorg de druk niet meer aankan. Ze stelde voor om bijvoorbeeld de Janssen-vaccins die Nederland niet gebruikt die kant op te sturen. Ook Volt en D66 toonden zich voorstander van vaccinatiesteun voor het buitenland. Deskundigen hebben gewaarschuwd dat de pandemie weer zou kunnen oplaaien zolang wereldwijd nog veel mensen ongevaccineerd zijn.

Sywert van Lienden

De Tweede Kamer laakt de manier waarop opiniemaker en CDA-lid Sywert van Lienden miljoenen heeft verdiend aan de levering van 40 miljoen mondkapjes aan de overheid vorig voorjaar. Zijn twee compagnons streken ieder ruim 5 miljoen winst op. PVV en ook DENK willen dat het geld wordt teruggevorderd. Vooralsnog blijft het bij andere partijen tot een moreel oordeel.

Lees ook: CDA overweegt royement Sywert van Lienden vanwege omstreden mondkapjesdeal

De VVD noemt het „verwerpelijk” dat Van Lienden heeft gezegd dat hij het zonder winstoogmerk zou doen, maar dat dit later niet zo blijkt te zijn, aldus Kamerlid Aukje de Vries donderdag tijdens het coronadebat. Ook het CDA benadrukt dat ze altijd hadden begrepen dat het werk non-profit was. Het is volgens CDA-Kamerlid Joba van den Berg aan haar partijgenoot zelf om duidelijkheid te geven. Ze wees erop dat het kabinet aangeeft dat de deal binnen de regels was. Als dat niet het geval mocht zijn, dan is het aan de minister om actie te ondernemen, aldus Van den Berg.

PVV-leider Geert Wilders wil dat de overeenkomst met Van Lienden nietig wordt verklaard, omdat hij „met een leugenachtige babbeltruc 9 miljoen euro in zijn zak kon steken.” Ook vindt hij dat het „stinkt naar oplichting en vriendjespolitiek”, omdat ook partijgenoten en de premier hierbij betrokken zouden zijn. Inclusief de aankoop bij het bedrijf van Van Lienden waren er maar drie deals met een omvang van meer dan 100 miljoen euro, memoreerde Wilders. De deal met de „CDA-leugenaar leverde ook nog rommel op”. De spullen liggen ongebruikt in de opslag.

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu verweet het CDA een slappe houding. Hij stuurt eveneens aan op terugvordering van het geld dat Van Lienden heeft opgestreken. Peter Kwint vroeg namens de SP om een aanvullend onderzoek door de Rekenkamer naar de manier waarop het kabinet hulpmiddelen en apparatuur heeft ingekocht tijdens de coronacrisis.