Facebook verbant Trump voor twee jaar: ‘Dit is een belediging’

Print
Facebook verbant Trump voor twee jaar: ‘Dit is een belediging’

Afbeelding: HOLLANDSE HOOGTE / AFP

Facebook heeft de voormalige Amerikaanse president Donald Trump voor twee jaar verbannen.

Zijn account werd eerder al opgeschort vanwege opruiing. Trump is ondertussen niet meer welkom op de grootste sociale media, want ook op Twitter is hij ongewenst persoon. De verbanningen kwamen na de aanval op het Capitool op 6 januari door aanhangers van Trump.

Censuur

Trump reageerde snel op zijn verbanning. „Dit is een belediging naar 75 miljoen Amerikaanse kiezers. Facebook moet niet wegkomen met deze censuur. We zullen uiteindelijk winnen. Ons land kan deze misstanden niet meer aan.”

De oud-president kan na twee jaar zijn account terugkrijgen, als hij aan de gestelde voorwaarden voldoet. Een team van experts moet gaan onderzoeken of hij weer op Facebook kan worden toegelaten. „Als we denken dat hij nog steeds een bedreiging vormt voor de openbare veiligheid, dan verlengen we de schorsing”, zegt vicevoorzitter van Facebook Nick Clegg in een verklaring. Mocht Trump zijn account terugkrijgen, maar kort daarna weer de richtlijnen overtreden, dan kan hij weer verbannen worden.

Uitzonderlijke gevallen

Facebook heeft direct bekendgemaakt dat er nieuwe regels zijn opgesteld voor uitzonderlijke gevallen, zoals de schorsing van Trump. Politici worden voortaan niet meer beschermd vanwege hun baan. Als zij misleidende of kwetsende berichten plaatsen worden die niet meer getolereerd vanwege mogelijke nieuwswaardigheid, maar de berichten worden dan verwijderd.

„Gezien de heftigheid van de omstandigheden die tot de schorsing van Trump hebben geleid, vinden wij dat zijn gedrag een ernstige schending van onze regels waren. Daarom hebben we hem de hoogste straf gegeven die mogelijk is volgens onze nieuwe regels”, aldus Clegg.