Video: Brillen in de aanslag: donderdag gedeeltelijke zonsverduistering

Print

Zonsverduistering: met dit trucje kan je veilig kijken. Video: De Telegraaf

Aanstaande donderdag wordt er in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering verwacht. Bij helder weer zal de hele verduistering te zien zijn, waarbij de maan een ’hap’ uit de bovenkant van de zon neemt, schrijft Weeronline.

Tussen tien voor half twaalf en half twee in de middag schuift de maan precies voor de zon langs. Dit gebeurt voor het eerst sinds 20 maart 2015. De zon zal in de eerste instantie aan de rechterkant gedeeltelijk afgeschermd worden door de schaduw van de maan, waarna rond 12.23 uur de bovenkant van de zon bedekt zal zijn. Uiteindelijk verdwijnt de schaduw aan de linkerzijde van de zon.

Op het hoogtepunt van de verduistering is 17 procent van het totale zonneoppervlak bedekt. Ook tijdens zo’n verduistering is het schadelijk voor de ogen om lang in de zon te kijken. Hierom wordt aangeraden een eclipsbril te dragen als je de verduistering wilt bekijken.

Hoewel er ook wolken voor de zon langs zullen trekken, is de verwachting dat we een groot deel van de verduistering te zien zullen krijgen. Het zal echter niet helemaal helder zijn hierdoor.

Volgende verduistering

Waar de vorige zonsverduistering inmiddels alweer zes jaar geleden voor het laatst om de hoek kwam kijken, hoeven we ditmaal een stuk minder lang te wachten. De volgende verduistering zal namelijk plaatsvinden op 25 oktober 2022. De zon zal dan maximaal voor zo’n 22 procent verduisterd zijn.