Verrassende winst CDU bij regioverkiezingen, AfD valt terug

Print
Verrassende winst CDU bij regioverkiezingen, AfD valt terug

Premier Rainer Haseloff (CDU) zondag met zijn echtgenote na het uitbrengen van zijn stem. Afbeelding: EPA

De CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, lijkt zondag af te stevenen op een overwinning bij de regioverkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Volgens de eerste exitpoll van de publieke omroep MDR heeft de CDU 36 procent van de stemmen gekregen, 6 procent meer dan bij de verkiezingen vijf jaar geleden.

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) verloor kiezers, zij heeft nu in de exitpoll 22,5 procent van de stemmen terwijl ze vijf jaar geleden nog een kwart van de kiezers achter zich kreeg. Het zijn de laatste verkiezingen vóór die voor de Bondsdag in september.

Saksen-Anhalt is een van de armste deelstaten van Duitsland. Het is zwaar getroffen door de ineenstorting van de zware industrie toen de communistische DDR ophield te bestaan. Ruim dertig jaar later is de regio niet hersteld en het inkomen is er gemiddeld nog geen 70 procent van een gemiddeld Duits inkomen. De bevolking is daarom voor een deel weggegaan en er wonen nu nog 2,2 miljoen mensen, een kwart minder dan in 1990.