Inspectie handhaaft nog niet bij scholen die niet volledig open gaan

Print
Inspectie handhaaft nog niet bij scholen die niet volledig open gaan

Afbeelding: Getty Images

De Inspectie van het Onderwijs heeft tot nog toe niet handhavend opgetreden tegen middelbare scholen die nog niet helemaal opengaan.

„We blijven inhoudelijk in gesprek met de schoolbesturen, dat is altijd de lijn geweest”, laat een woordvoerder weten. „Soms zit daar enige doorlooptijd in, het zou best kunnen dat een school die vandaag nog dicht is morgen alsnog opengaat.” Een „exact overzicht” heeft de inspectie op dit moment niet.

Het voortgezet onderwijs is sinds maandag verplicht om alle leerlingen weer dagelijks op school te ontvangen. Scholieren hoeven geen afstand meer te houden van elkaar, wel van het personeel. Uitzonderingen zijn soms toegestaan, bijvoorbeeld wanneer een school veel coronabesmettingen meldt.

Schatting

Volgens het ministerie van Onderwijs is zeker 95 procent van de middelbare scholen weer volledig open, zoals het kabinet wil. „Dat is een schatting”, verduidelijkt de woordvoerder van de inspectie. In gesprekken met scholen benadrukt de inspectie dat een volledige terugkeer naar school goed is voor het sociaal welzijn van de leerlingen én voor de onderwijskwaliteit.

Lees ook: Nieuwe fase coronacrisis: ’Nooit meer lockdowns, maar nog paar moeilijke jaren’

De afgelopen drie maanden mochten de meeste leerlingen slechts één dag per week fysiek naar school. De rest van het onderwijs volgden ze vanuit huis.

Om het veilig te houden, is het de bedoeling dat leraren en leerlingen twee keer per week zichzelf testen op het coronavirus. Dat is wel vrijwillig. De onderwijsbonden hebben er herhaaldelijk op gewezen dat het niet af te dwingen valt en ook niet goed te controleren is.