Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opnieuw onder de 1000, voor het eerst sinds september minder dan 1500 coronagevallen

Print
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opnieuw onder de 1000, voor het eerst sinds september minder dan 1500 coronagevallen

Afbeelding: ANP / HH

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen maandag 993 coronapatiënten, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de tweede dag op rij dat er minder dan duizend mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet houden.

Op de intensive cares werden afgelopen etmaal zeven nieuwe patiënten met corona opgenomen. Omdat er acht mensen werden ontslagen of overleden, liggen er nog 343 coronapatiënten op de ic’s, één minder dan zondag. Ter vergelijking: precies een maand geleden, op 7 mei, werden nog 44 nieuwe coronapatiënten op de ic’s opgenomen.

De verpleegafdelingen namen afgelopen 24 uur 51 nieuwe coronapatiënten op, maar de totale bezetting daalde eveneens. Er liggen momenteel 650 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, in de klinieken.

Afschalen

Vanaf maandag kunnen ziekenhuizen hun ic-capaciteit afschalen, maakte het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) vorige week bekend. Landelijk moeten er nu nog minimaal 1150 ic-bedden beschikbaar blijven, het niveau van voor de coronacrisis. In april moest de capaciteit juist nog omhoog naar 1550 ic-bedden. Vorig jaar - tijdens de eerste coronagolf.

Lees ook: Aantal coronapatiënten in ziekenhuis duikt onder de 1000: is de crisis voorbij?

Minder dan 1500 coronagevallen, voor het eerst sinds september

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 1490 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor het eerst sinds 15 september komt het aantal positieve tests in een etmaal onder de 1500 uit.

Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 15.445 meldingen van positieve tests gekregen. Dat komt neer op gemiddeld 2206 per dag, en ook dat is het laagste peil sinds september.

Geen besmettingen in 66 gemeenten

Den Haag telde de meeste nieuwe gevallen. In de hofstad kregen zeventig inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. In Rotterdam werden zestig besmettingen bevestigd. Daarna volgen Amsterdam (57), Eindhoven (27), Zoetermeer (24), Utrecht, Den Bosch en Leeuwarden (elk 21). In 66 gemeenten testte helemaal niemand positief.

Het aantal sterfgevallen steeg met drie. Het gaat om een inwoner van Utrecht, iemand uit Venlo en een inwoner van Eijsden-Margraten. Het kan zijn dat zij al eerder zijn overleden en dat dit nu pas wordt geregistreerd. Bovendien zijn niet alle recente sterfgevallen verwerkt. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dat vaak op maandag doorgegeven aan het RIVM, waarna het in de cijfers van dinsdag wordt meegenomen.

Sinds het begin van de uitbraak zijn 1,6 miljoen Nederlanders positief getest. Van bijna 17.700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.