Jeff Bezos eerder de ruimte in dan Elon Musk en Richard Branson

Jeff Bezos bij zijn raket New Shepard © EPA

Seattle
ANP

Jeff Bezos, oprichter van Amazon en de rijkste mens op aarde, gaat volgende maand de ruimte in.

Hij doet dit met een raket van zijn eigen ruimtevaartbedrijf Blue Origin dat op 20 juli voor het eerst toeristen naar de ruimte wil brengen. De New Shepard zal na lancering in Texas naar een hoogte van ruim 100 kilometer gaan.

Ticket voor 2,3 miljoen euro

De inzittenden zijn daar een paar minuten gewichtloos en zien de kromming van de aarde. Daarna zakt het vaartuig terug de dampkring in om weer op aarde te landen. Het vaartuig gaat niet hoog en niet snel genoeg om in een baan rond de aarde te komen.

Blue Origin had de plannen voor de eerste vlucht in mei naar buiten gebracht. Een van de plekken aan boord wordt geveild. Tot nu toe hebben bijna 6000 mensen uit 143 landen een bod uitgebracht. Volgens Blue Origin staat het hoogste bod op ongeveer 2,8 miljoen dollar, omgerekend 2,3 miljoen euro.

Concurrentie

Bezos stopt op 5 juli als bestuursvoorzitter van Amazon. Als hij 15 dagen later richting ruimte gaat, is hij eerder dan zakenman Elon Musk (Tesla, PayPal) en Richard Branson (Virgin Group). Musk brengt met SpaceX al professionele astronauten naar ruimtestation ISS.

Lees ook: SpaceX-raket met vier astronauten gelanceerd richting ruimtestation ISS

Later dit jaar wil hij een paar burgers een kans geven om naar de ruimte te gaan. Ook wil hij een Japanse zakenman een rondje rond de maan laten vliegen. Bovendien moet SpaceX over een paar jaar astronauten op de maan zetten en ze veilig terug naar de aarde brengen. Musk kreeg die miljardenopdracht van ruimtevaartorganisatie NASA. Blue Origin, dat naast de order greep, vecht het besluit aan.

Branson werkt met Virgin Galactic ook aan commerciële toeristische vluchten naar de ruimte.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal