De Smaak van Ontmoeting Voerendaal: ‘Een gezellig praatje is juist in deze tijd erg belangrijk’

Print
De Smaak van Ontmoeting Voerendaal: ‘Een gezellig praatje is juist in deze tijd erg belangrijk’

Dhr. Muyers is hartstikke blij met het praatje én de soep die hij van vrijwilligster Margriet Reinierkens krijgt. Afbeelding: Marc Ploum

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen -

De Burgerij in de gemeente Voerendaal moest noodgedwongen dicht tijdens de twee lockdownperiodes. De vrijwilligers bleven echter niet stil zitten. Al snel merkten zij dat de bezoekers van de ontmoetingsplek behoefte aan sociaal contact hadden. Zo ontstond er een bijzonder initiatief: De Smaak van Ontmoeting.

„Ruim tweehonderd inwoners uit de gemeente maken nu gebruik van dit idee”, vertelt vrijwilligster Margriet Reinierkens. Zelf is ze actief in Ubachsberg. „In ons dorp doen ongeveer vijftig mensen mee.” Tijdens ‘De Smaak van Ontmoeting’ krijgen bewoners één keer per week een gratis kopje soep thuis bezorgd. Vervolgens blijven de vrijwilligers nog even hangen voor een praatje. „Dat is juist het bijzondere aan dit project.”

Het aantal aanmeldingen ligt hoog doordat iedereen elkaar mag inschrijven. „Zo komen we ook bij mensen die niet van De Burgerij op de hoogte zijn. Aan de deur verrassen we hen dan.”

Voor iedereen

‘De Smaak van Ontmoeting’ is er voor iedereen. „Het laatste jaar zijn veel sociale contacten weggevallen of verminderd. Onze komst zorgt voor gezelligheid: Een vrolijk praatje, of even je hart luchten? Het kan allemaal. Niemand hoeft te denken ‘dat is niet voor mij’. Het is voor alle inwoners. Iedereen heeft het afgelopen jaar gemerkt dat de coronapandemie voor minder sociale contacten zorgt. Of je nou samen of alleen woont, je kunt je gewoon aanmelden.”

Reinierkens geeft aan dat sommigen zichtbaar last hebben van de lockdowns. „Juist bij die mensen is het extra lastig dat je ze geen arm kunt geven. Toch merk je dat het praatje helpt. Het lijkt iets kleins, maar een luchtig gesprek met een vrolijke noot is iets groots.”

Belangrijk

De soep maken de vrijwilligers zelf. „Één keer per week staat er een grote pan op het fornuis.” Keer op keer zorgen zij voor een lekkere, maar gezonde, maaltijd. Volgens Reinierkens is het erg belangrijk om een kop vol groente te serveren. „Op oudere leeftijd schiet dat er soms toch wel eens bij in”, zo legt ze uit.

Reinierkens zet zich al haar hele leven voor de maatschappij in. De vrijwilligster noemt het dan ook ‘vanzelfsprekend’ dat ze een bijdrage levert aan het initiatief. „Zeker in deze tijden is zoiets van groot belang.”

Hoeskamer

„Normaliter komen de inwoners van de gemeente Voerendaal samen in de ‘Hoeskamer’ van De Burgerij. Dan heb je twee keer per week een gezellig dagje met elkaar. Door de coronapandemie is dit alleen al lange tijd niet meer mogelijk”, legt Dave Reinders, gesprekspartner van de Burgerij, uit. Verspreidt over de gemeente zijn er vier ‘Burgerijen’.

Reinders geeft aan dat het een informele ontmoetingsplek voor jong en oud is. „Je kunt er terecht voor sociale contacten en activiteiten. We willen vanaf 14 juni weer langzaam open gaan.” Door de nog geldende RIVM-richtlijnen zal dit echter nog niet als voorheen gaan.

„De Burgerij Ubachsberg stopt dan niet met ‘De Smaak van Ontmoeting’”, vertelt Reinierkens. „Niet iedereen kan of wil naar de locatie komen. We blijven zeker bij hun langskomen.” Toch roept zowel Reinders als Reinierkens op om naar de De Burgerij te komen. „Dat is het meest gezellig.”

Aanmelden voor ‘De Smaak van Ontmoeting’ kan telefonisch via 06-13031472 of via burgerij@voerendaal.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen