Miljoenenschikking voor seksueel misbruikte waterpolosters

De waterpolosters van Amerika tijdens het WK van 2017. © AFP

New York -

Twaalf Amerikaanse waterpolosters hebben een schikking van bijna 14 miljoen dollar (ruim 11 miljoen euro) ontvangen als schadevergoeding voor seksueel misbruik door hun coach Bahram Hojreh.

Redactie

De advocaat van de sportvrouwen wil een onderzoek door het Amerikaanse congres naar waterpolobond USA Water Polo, die in zijn ogen nalatig is geweest in het voorkomen van de misstanden.

Verantwoording

„Kinderen zijn onder auspiciën van USA Water Polo niet veilig voor de dreiging van seksueel misbruik en zij zullen dat niet zijn voordat de raad van bestuur en de leiding van de bond ter verantwoording worden geroepen”, aldus advocaat Morgan Stewart.

Tegen Hojreh lopen in totaal 34 aanklachten van seksueel misbruik. Hem wacht een proces voor de rechtbank. Hij beweert onschuldig te zijn. Het misbruik vond plaats tussen 2012 en 2018, maar de waterpolobond zegt dat het pas in 2018 op de hoogte werd gebracht. „We hebben de getuigenissen gehoord en die zijn hartverscheurend”, zei directeur Christopher Ramsey van USA Water Polo.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal