Grote delen Italië en Oostenrijk van oranje naar geel, vakanties mogen weer

Print
Grote delen Italië en Oostenrijk van oranje naar geel, vakanties mogen weer

Afbeelding: De Telegraaf

Vakantiereizen naar grote delen van Italië en Oostenrijk mogen weer. Het ministerie van Buitenlandse Zaken komt woensdag met een nieuw reisadvies voor Europa, en de twee populaire vakantiebestemmingen gaan van ’oranje’ naar ’geel’. De coronacijfers in Italië en Oostenrijk geven aanleiding tot het opheffen van reisbeperkingen, die naar verwachting eind deze week ingaan.

Dat melden bronnen aan De Telegraaf. Vermoedelijk gaan er meer landen op geel. Ook Duitsland wordt genoemd als een land wat potentieel verlost zal worden van het negatieve oranje reisadvies.

De kleurcode ’geel’ betekent dat u bij terugkeer uit die landen geen coronatest hoeft te doen, en niet in quarantaine hoeft. Een groot deel van Europa staat nog op ’oranje’. Dat betekent dat het ministerie adviseert om er alleen naartoe te gaan als het noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen niet onder de categorie ’noodzakelijke reizen’.

Springen om toeristen

Oostenrijk en Italië stonden al een tijdje te springen om toeristen. Met name Italië zette de deur wagenwijd open voor vakantiepret van toeristen. Zo verviel een tijd terug al de quarantaineplicht voor mensen die een negatieve test konden laten zien of konden aantonen dat ze gevaccineerd zijn.

Recent zijn bovendien de strenge coronaregels die deze lente golden in het land verder versoepeld. In sommige regio’s gelden alleen nog de basisregels zoals de mondkapjesplicht. In andere gebieden geld een avondklok die pas vanaf middernacht ingaat en sowieso vervalt per 21 juni. Restaurants en bars zijn open en ook musea zijn met reservering te bezoeken. Ook hotels ontvangen weer mensen.

Grote delen Italië en Oostenrijk van oranje naar geel, vakanties mogen weer
Toeristen in Venetië. Vakantie naar Italië mag binnenkort weer. Foto: EPA

Versoepeling

Ook Oostenrijk versoepelde onlangs de regels voor reizigers uit Nederland. We stonden lange tijd op een ‘rode lijst’, maar inmiddels mag je het land in met óf een negatieve test, óf een vaccinatiebewijs óf een antistoffentest in het Engels of Duits.

Eerder liet het Oostenrijkse toeristenbureau al aan De Telegraaf weten dat men hoopt de Nederlanders een mooie zomer te bezorgen. Het buitentoerisme, waar met name de bergachtige gebieden van het land zich in specialiseren, profileren zich. Immers; corona gedijt niet in gebieden waar je zonder problemen een hele alpenweide afstand kunt houden en die veiligheid spreekt toeristen aan.

Voor bezoek aan een restaurant of café is wel een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs nodig. Dat geldt ook voor hotels en camping.

Oostenrijk en Italië zijn de eerste ‘autobestemmingen’ die op geel gaan. Veel andere gele bestemmingen, zoals Ibiza en Portugal, zijn meer geschikt voor vliegvakanties. Als ook voor Duitsland geen negatief reisadvies meer geldt, levert dat een ‘gele route’ op richting het zuiden. Anders zullen reizigers door moeten rijden. Doorrijden door landen als België, Frankrijk en Duitsland is toegestaan, overnachten vooralsnog niet.