Onderzoek: ‘Jongeren zijn de dupe van thuiswerken na corona’

Print
Onderzoek: ‘Jongeren zijn de dupe van thuiswerken na corona’

Afbeelding: Getty Images

Jongeren worden de dupe als er na corona nog steeds zoveel thuisgewerkt wordt als nu het geval is.

Dat komt omdat jongeren weinig kennis hebben en geen netwerk om bij thuiswerken op terug te vallen. Dat stelt de Vrije Universiteit na onderzoek onder duizenden mensen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren onder de dertig jaar graag vaker naar kantoor willen. Volgens VU-onderzoeker Kilian Wawoe, die het onderzoek leidde, ontbreekt deze groep in de huidige discussie over werken na corona.

Wawoe stelt dat de discussie over thuiswerken in de coronacrisis geleid wordt door een kleine groep mensen met een koophuis, een eigen werkkamer, voldoende kennis en een netwerk om gebruik van te maken. „Die groep moet niet bepalen hoe het verder moet”, zegt hij.

Recht

Vakbond FNV pleitte er eerder voor dat thuiswerken een recht wordt. D66 en GroenLinks werken intussen aan een wetsvoorstel dat erin voorziet dat een werkgever thuiswerken niet kan weigeren tenzij er een goede reden voor is. Daar is Wawoe op tegen. „Autorijden leer je ook niet in je eentje.” Werken is volgens hem een teamsport en als een deel van het team thuis zit, lijden juist jongeren daaronder.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat jongeren anders communiceren dan bijvoorbeeld 40-plussers. Zo pakken jongeren minder snel de telefoon dan hun oudere collega’s. Daardoor zouden jongere medewerkers niet snel vragen durven te stellen aan collega’s die niet op kantoor zijn.