Suriname kan WK vergeten na nederlaag tegen Canada

Print
Suriname kan WK vergeten na nederlaag tegen Canada

Bondscoach Dean Gorré op archiefbeeld. Afbeelding: ANP

Het is Suriname niet gelukt deelname aan het WK voetbal af te dwingen. De ploeg van bondscoach Dean Gorré was in de beslissende poulewedstrijd tegen Canada kansloos: 4-0. Het duel werd gespeeld in het Amerikaanse Chicago.

Jonathan David van de Franse topclub Lille was drie keer trefzeker voor de Canadezen, Bayern München-speler Alphonso Davies had Canada vlak voor rust aan de leiding gebracht.

Suriname, met onder anderen Ridgeciano Haps in de gelederen, had moeten winnen om kans te blijven houden op plaatsing voor het WK van 2022 in Qatar. Naast Haps hadden ook Ryan Donk en Kelvin Leerdam, die in het verleden ook in de Eredivisie uitkwamen, een basisplaats. Gewezen Roda-speler Roland Alberg bleef de hele wedstrijd op de bank.

Curaçao

Curaçao, waar Patrick Kluivert tijdelijk bondscoach is, maakt nog wel kans op deelname aan het WK. De ploeg van Kluivert speelde in de laatste groepswedstrijd met 0-0 gelijk tegen concurrent Guatemala. Door het doelpuntloze gelijkspel eindigde Curaçao op basis van een beter doelsaldo als groepswinnaar. Beide landen hadden na drie wedstrijden 9 punten en een doelsaldo van +14, maar Curaçao maakte één doelpunt meer dan Guatemala (15-1 tegenover 14-0).

Guus Hiddink ontbreekt deze interlandperiode bij Curaçao vanwege de naweeën van een besmetting met het coronavirus. De oud-bondscoach van Oranje vroeg Kluivert, hoofd van de jeugdopleiding bij FC Barcelona, om hem te vervangen. De 44-jarige voormalige topspits was eerder al een tijdje technisch adviseur en bondscoach van Curaçao.

Panama

In de tweede ronde van de WK-kwalificatie neemt Curaçao het op tegen Panama. Die duels worden op 12 en 15 juni gespeeld. Mocht de dubbele confrontatie gewonnen worden, dan begint na de zomer de derde en beslissende ronde van de WK-kwalificatiereeks. Dan worden drie WK-tickets verdeeld.

Suriname en Curaçao hebben nooit eerder hun opwachting gemaakt op een WK. Beide landen hebben een flinke kwaliteitsinjectie ondergaan, omdat ze de beschikking hebben gekregen over spelers die in de Eredivisie uitkomen of gespeeld hebben.