Dieselgate: voormalige topbestuurders Volkswagen moeten 288 miljoen euro ophoesten

Print
Dieselgate: voormalige topbestuurders Volkswagen moeten 288 miljoen euro ophoesten

De fabriek van Volkswagen in Wolfsburg. Afbeelding: Getty Images

Volkswagen heeft een schikking getroffen met voormalig leidinggevenden van het bedrijf in de kwestie rond het dieselschandaal.

Bij elkaar wordt door de bestuurders, onder wie ex-topman Martin Winterkorn, 288 miljoen euro opgehoest om claims in verband met het schandaal af te kopen.

De overeenkomst bestaat voornamelijk uit een betaling van 270 miljoen euro uit de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Ook voormalig Audi-baas Rupert Stadler zal moeten bijdragen. De deal moet nog wel worden goedgekeurd op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 22 juli.

Schadevergoeding

Volkswagen zei eind maart een schadevergoeding te zullen eisen van Winterkorn en Stadler vanwege het schenden van de zorgplicht. Als onderdeel van de deal zullen Winterkorn en Stadler respectievelijk 11,2 miljoen en 4,1 miljoen euro betalen. Voormalig Audi-bestuurslid Stefan Knirsch stemde in met een schikking van 1 miljoen euro. Oud-bestuurslid Wolfgang Hatz van Porsche draag 1,5 miljoen euro bij.

De schikking komt op het moment dat aanklagers in Berlijn meldden dat ze afzonderlijke aanklachten hadden ingediend tegen Winterkorn. De ex-topman zou voor het Duitse parlement een valse getuigenis hebben afgegeven toen hij zei dat hij niet op de hoogte was van het dieselschandaal voordat de problemen aan het licht kwamen.