Explosiebestendige kraan nodig bij brand in bedrijfsgebouw Brunssum, gasflessen onbereikbaar voor brandweer

Print

Flinke rookontwikkeling bij brand in bedrijfsgebouw Brunssum. Video: Track’88

Brunssum -

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft externe hulp moeten inroepen bij een brand in een bedrijfsgebouw op bedrijventerrein Haefland in Brunssum. De brand brak donderdagochtend rond 6:20 uit. Omdat gasflessen onder het ingestorte gebouw lagen, moest in de avond een explosiebestendige kraan komen.

De brandweer zette meerdere voertuigen in om het vuur te blussen. Drie panden bleken getroffen. Het bleek al snel dat in een opslag gasflessen lagen. Explosiegevaar zorgde ervoor dat op grote afstand moest worden gewerkt. Daarbij had het koelen van de flessen prioriteit.

Volgens een woordvoerder werd in overleg met een gecontracteerde sloper besloten een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Dat bezit een kraan die de operator beschermd tegen explosies. Op die manier konden de gasflessen onder het puin vandaan gehaald worden en het bedrijf worden uitgekamd.

Nadat de flessen met acetyleen en zuurstof waren verwijderd, moesten ze in een bassin gekoeld worden. De werkzaamheden en het nablussen zouden ook vrijdag nog plaatsvinden.

De oorzaak van de brand is onbekend. Voorafgaand aan de brand werd door omwonenden een explosie gemeld. Het is nog niet bekend waardoor die ontstond. Niemand raakte gewond.

Er was flinke rookontwikkeling, reden voor de brandweer om inwoners van Schinveld te vragen uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Mogelijk is er asbest vrijgekomen.

Het bedrijventerrein was donderdagavond afgesloten. Iedereen moest op 300 meter afstand blijven, ook de brandweermannen. De politie riep ramptoeristen op weg te blijven.

De N300 tussen Simpelveld en Nuth werd in beide richtingen gesloten vanaf Brunssum-Zuid en Brunssum-West. Ook de N274 tussen Brunssum en de Duitse grens werd afgesloten vanwege de rookontwikkeling.

Lees ook: Grote brand in loods Brunssum waar een van de grootste drugsvangsten is gedaan, mogelijk asbest verspreid

Het is de tweede grote brand in twee dagen in Brunssum. Eerder ging op de Kranenpool, drie kilometer verderop, een loods in vlammen op. Daar vond de politie vorige week donderdag nog twee trailers met drugsafval. Aan de Kranenpool is brandstichting „zeker niet uitgesloten”.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen