Vleesverwerker JBS betaalde 11 miljoen dollar na cyberaanval

Print
Vleesverwerker JBS betaalde 11 miljoen dollar na cyberaanval

Afbeelding: Getty Images

De Amerikaanse tak van vleesverwerkingsbedrijf JBS heeft 11 miljoen dollar losgeld betaald na een cyberaanval die begin juni een aanzienlijk deel van de Amerikaanse vleesverwerkingsindustrie stillegde.

Dat meldt topman Andre Nogueira van het van oorsprong Braziliaanse bedrijf in een verklaring. „Dit was een zeer moeilijke beslissing om te nemen voor ons bedrijf en voor mij persoonlijk”, zegt Nogueira over het losgeld. „We waren echter van mening dat deze beslissing moest worden genomen om mogelijke risico’s voor onze klanten te voorkomen.”

Ransomware

Door de cyberaanval lagen de Amerikaanse slachterijen enkele dagen plat en ook vleeswerkingsfabrieken in Australië kwamen stil te liggen. De aanval met ransomware is waarschijnlijk afkomstig van een uit Rusland opererende criminele organisatie. Volgens The Wall Street Journal zijn de hackers betaald met de cryptocurrency bitcoin.

De hackaanval kwam niet lang na een grote cyberaanval tegen het Amerikaanse Colonial Pipeline. Door die hack moest een belangrijke oliepijplijn tijdelijk worden platgelegd, waardoor er tekorten aan benzine bij tankstations ontstonden en de brandstofprijzen flink stegen. Ook hier worden Russische hackers verdacht.

Terrorisme

Inmiddels is 2,3 miljoen dollar losgeld van de hack op de oliepijplijn teruggevonden door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het ministerie gaat onderzoeken naar aanvallen met ransomware een vergelijkbare prioriteit geven als terrorisme, aldus een woordvoerder vorige week.