Video: Gedeeltelijke zonsverduistering te zien boven Limburg

Print

Gedeeltelijke zonsverduistering te zien boven Limburg. Video: Orange Media

Maastricht / Itteren -

De gedeeltelijke zonsverduistering was donderdag rond het middaguur goed te zien. Vanaf 11.18 uur schoof de maan voor een deel tussen de aarde en de zon. Het leek daardoor alsof er een hapje uit de bovenkant van de zon was. Het was de eerste eclips boven Nederland sinds 2015.

Mensen konden onder andere naar sterrenwachten toe om samen naar de verduisterde zon te kijken. Ook op straat in Limburg keken mensen met een speciale bril naar de verduistering.

Het hoogtepunt van de gedeeltelijke zonsverduistering was om 12.22 uur. Op dat moment was ongeveer 17 procent van het oppervlak van de zon bedekt. Om 13.31 uur werd het laatste stukje van de zon weer zichtbaar en was de verduistering voorbij. Voor de eclips moesten mensen wel een geschikte bril dragen, waarschuwde de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie, want recht in de zon kijken is gevaarlijk, ook als die deels verduisterd is.

Lees ook: Waarom je absoluut niet door een zonnebril naar de zonsverduistering moet kijken

Video: Gedeeltelijke zonsverduistering te zien boven Limburg
De zonsverduistering in Maastricht. Foto: Orange Media

Een zonsverduistering is ook nadelig voor bedrijven en mensen met zonnepanelen. Die panelen wekken tijdens de eclips ongeveer 0,8 gigawatt minder op, doordat er minder zonlicht op valt. Het elektriciteitsverbruik zelf daalt niet, dus moet netbeheerder TenneT meer stroom uit andere bronnen zien te halen.

De verduistering was ook in andere landen te zien. Het beste uitzicht hadden mensen in Noordoost-Canada, Groenland en het verre oosten van Rusland. Gedeeltelijke zonsverduisteringen komen in Nederland vaker voor, volledige verduisteringen zijn zeldzaam. De laatste totale eclips die vanuit Nederland te zien was, gebeurde in mei 1715, de eerstvolgende is in oktober 2135.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen