Digitale Veiligheid: Om Deze Redenen Heb Je een VPN Nodig

Print
Digitale Veiligheid: Om Deze Redenen Heb Je een VPN Nodig

Afbeelding: Pexels.com

Als je de nieuwsberichten leest, lijkt het soms alsof het internet tegenwoordig meer gevaren oplevert dan voordelen. Overal liggen cybercriminelen op de loer die maar al te graag misbruik maken van de onoplettendheid van internetgebruikers. Een mogelijke oplossing is natuurlijk om helemaal niet meer te internetten, maar in onze digitale samenleving is dit niet de meest voor de hand liggende keuze. Gelukkig kun je er ook voor kiezen om je internetverbinding op een relatief eenvoudige manier te beveiligen door middel van een VPN.

Wat is een VPN?

Voor de gemiddelde internetgebruiker is het soms een hele opgave om wegwijs te worden in alle termen en afkortingen die het internet rijk is. Toch is VPN er eentje om te onthouden. Het is de afkorting van Virtueel Privénetwerk en het goede nieuws is dat een VPN voor iedereen toegankelijk is. Je hoeft dus geen expert te zijn om een VPN in te kunnen schakelen. Je kunt een app voor VPN gratis downloaden, waarmee je met één muisklik al een veilige verbinding tot stand kunt brengen.

Wat doet een VPN?

Als je een VPN inschakelt, verloopt het internetverkeer niet meer rechtstreeks via de eigen internet service provider (ISP). In plaats daarvan worden de gegevens via een versleutelde tunnel naar de VPN-server geleid. De VPN-server zorgt voor encryptie van alle gegevens, wat erop neerkomt dat alle informatie gecodeerd wordt. Zo kunnen de gegevens niet meer door derden worden gelezen.

Vervolgens stuurt de VPN-server deze gecodeerde gegevens door naar de ISP. Gegevens verstuurd vanaf de ISP doorlopen dezelfde route. Ze worden dus onderweg gecodeerd en pas gedecodeerd wanneer je ze ook daadwerkelijk ontvangt.

Wat zijn de voordelen van een VPN?

Encryptie van de uitgewisselde gegevens zorgt er dus voor dat derden ze niet meer kunnen lezen. Onder derden vallen de beruchte hackers, maar bijvoorbeeld ook de internetprovider zelf. Zo kan een internetprovider niet langer bijhouden welke websites je bezoekt en hoeveel tijd je erop doorbrengt. De provider kan deze gegevens evenmin gebruiken om door te verkopen aan adverteerders. Het is dan ook een uitstekende manier om je digitale privacy te beschermen. Daarnaast biedt het gebruik van een VPN nog een aantal andere voordelen.

Bescherming tegen cybercriminaliteit

Cybercriminelen hebben een grote vijver om in te vissen. Ze zullen zich daarom vooral richten op de meest kwetsbare internetgebruikers. Wanneer het voor hen te ingewikkeld wordt om een aanval uit te voeren, zullen ze gauw uitwijken naar een makkelijker slachtoffer. Omdat een VPN de uitgewisselde gegevens codeert, is het voor hackers hoe dan ook geen lucratieve bezigheid om deze gegevens te onderscheppen. Zij kunnen de informatie niet lezen, waardoor het voor hen waardeloos is geworden.

Regionale blokkades omzeilen

Websites houden vaak in de gaten wie de website bezocht heeft en vanaf welke locatie. Soms kan een website de toegang ontzeggen aan bezoekers vanuit een andere regio. Denk bijvoorbeeld aan een streamingdienst die alleen in de VS wordt aangeboden. Een andere mogelijkheid is dat de website de getoonde informatie afstemt op de locatie van de bezoeker. Iemand die in Frankrijk zoekt naar tarieven van een Franse luchtvaartmaatschappij, krijgt vaak lagere prijzen te zien dan iemand in Nederland.

Met een VPN kun je zelf kiezen met welke VPN-server je verbinding maakt. Dit hoeft dus niet per se een Nederlandse server te zijn. Je kunt net zo goed kiezen voor een server in de VS of in Frankrijk. Voor de betreffende website bevind je je in het land van de gekozen VPN-server. Zo kun je alsnog toegang krijgen tot bepaalde streamingdiensten of lokale tarieven.

Anonimiteit

Overheden, hackers en adverteerders willen allemaal graag weten wat we op het internet uitvoeren. Je kunt je afvragen of dat nodig is, zolang je geen strafbare feiten pleegt. Het is dan ook heel terecht om je digitale privacy te willen beschermen. Wanneer je een VPN inschakelt, zal je persoonlijke IP-adres verborgen blijven. Voor derden is alleen het IP-adres van de gekozen VPN-server zichtbaar. Je blijft daardoor anoniem op het internet.

Veilig delen van documenten

Nu thuiswerken de norm is geworden, zal je wellicht ook vertrouwelijke documenten willen delen met collega’s. Met een VPN voorkom je dat derden toegang kunnen krijgen tot deze documenten. Zo kun je zorgeloos documenten uploaden en downloaden, ook als deze zeer gevoelige informatie bevatten.