’Nu al wachtlijsten voor installeren airco’s’

Print
’Nu al wachtlijsten voor installeren airco’s’

Zolang de airco er niet is, zorgt een koud voetenbadje voor verkoeling. Afbeelding: ANP/HH

Wie nu al puft bij het begin van het warme weer en een airco wil aanschaffen en laten installeren, moet wel geduld hebben. De meeste installateurs kunnen de vraag niet aan en moeten nieuwe klanten op een wachtlijst zetten.

Met steeds meer hete zomers neemt de vraag naar airco’s en dus installateurs jaarlijks toe. Aircobedrijven zien ook dat thuiswerken de vraag naar airco’s heeft aangejaagd. ,,We zien nu het hele jaar door aanvragen voor het plaatsen een systeem”, zegt installateur Corné Balemans uit Breda. ,,Mensen willen nu niet alleen de slaapkamer koelen, maar ook hun werkkamer.”

Tekort aan personeel

Daarnaast kampt de sector volgens brancheclub Techniek Nederland nog steeds met een tekort aan gekwalificeerd personeel. ,,De technieksector zit te springen om vakmensen”, zegt voorzitter Doekle Terpstra. ,,Niet alleen om airco’s te installeren, maar voor álle vakgebieden en op álle niveaus.” Het is volgens Terpstra dit jaar nog drukker met airco-aanvragen dan het recordjaar 2020.

Ondernemer Martin Hoekstra uit Nieuwkoop zegt het drukker dan ooit te hebben. ,,Bij klanten die nu een aanvraag doen, kan ik half september een airco plaatsen. We hebben vóór dit seizoen vijf nieuwe monteurs opgeleid. Die zitten het hele jaar al bomvol.”