Kabinet wil voetbalstadions weer volledig openen voor publiek

Print
Kabinet wil voetbalstadions weer volledig openen voor publiek

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De kans is groot dat alle voetbalstadions in Nederland met ingang van het volgend seizoen weer volledig open gaan voor publiek.

Het kabinet overweegt om vanaf 30 juni alle professionele sportwedstrijden met 100 procent van de bezoekerscapaciteit toe te staan, mits gebruik wordt gemaakt van toegangsbewijzen. Dat kan een vaccinatie- of herstelbewijs zijn of een negatieve uitslag van een coronatest.

Lees ook: Festivalzomer met restricties: dit zijn de regels

Het grootste deel van het afgelopen voetbalseizoen werd in lege stadions gespeeld. Alleen in de eerste weken en in de laatste week van het seizoen waren beperkte aantallen toeschouwers welkom vanwege het coronavirus. Daarnaast was in het kader van de Fieldlab-evenementen, bedoeld om te kijken hoe de samenleving weer open kan gaan, bij een aantal wedstrijden een beperkte hoeveelheid publiek toegestaan.

Seizoenstart

Het seizoen 2021-2022 start begin augustus. PSV (voorronde Champions League) en Feyenoord (voorronde Conference League) komen in juli al in actie. De Keuken Kampioen Divisie begint op vrijdag 6 augustus. In dat weekeinde wordt ook de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV gespeeld. De Eredivisie start een week later.

„Het kabinet is voornemens om bij de besluitvorming over stap 4 van het openingsplan de lessen van de Fieldlab Evenementen ook naar een aantal andere sectoren te vertalen”, schrijft het kabinet. „Daarmee zouden vanaf stap 4 onder meer de horeca, culturele instellingen, beurzen en professionele sportwedstrijden met toegangsbewijzen (coronatest of een vaccinatie- of herstelbewijs) naar 100 procent van de bezoekerscapaciteit kunnen gaan.”

Bij de vier wedstrijden van het EK voetbal die deze maand in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam worden gespeeld, zijn steeds 16.000 toeschouwers welkom. Begin september is de Grote Prijs van Nederland in de Formule 1. De organisatie van Dutch GP op het circuit van Zandvoort zei eerder al te rekenen op volle tribunes, met ruim 100.000 bezoekers per dag.