Handelaren niet blij met overname door Vinted: Dit is geen goede stimulans voor de groei van de markt in tweedehandskleding

Print
Handelaren niet blij met overname door Vinted: Dit is geen goede stimulans voor de groei van de markt in tweedehandskleding

Stijn Buschgens van online webshop voor vintage kleding Wildebras Clothing baalt van de verkoop van platform United Wardrobe. Afbeelding: Koen Verheijden

Veel leden van United Wardrobe (UW) voelen zich in de steek gelaten door het onlineplatform voor tweedehandsmode dat is overgenomen door grote broer Vinted. „We wisten van niks, het voelt als een messteek in de rug.’’

De topmannen van United Wardrobe en Vinted kwamen dinsdag superlatieven tekort bij de bekendmaking van het samengaan. Sjuul Berden van UW: „Het is altijd ons doel geweest kopers en verkopers samen te brengen op één centrale Europese marktplaats. Onze vier miljoen gebruikers zijn vanaf nu onderdeel van de internationale gemeenschap van Vinted.”

En Vinted-baas Thomas Plantenga riep dat zijn bedrijf het ethos en de missie van UW deelt. „We willen van tweedehandsfashion wereldwijd de eerste keuze maken. We kunnen samen sneller groeien.”

Opgeslokt

Maar bij heel wat United Wardrobe-leden van het eerste uur valt de deal juist slecht. Ze vinden het niks dat ‘hun’ platform is opgeslokt door het veel grotere Vinted. „We merken dat veel accounts worden geblokkeerd door Vinted. Het gaat dan met name om accounts van leden die een eigen winkeltje of webshop hebben en het platform van UW nodig hebben voor een groter bereik. Kennelijk vindt Vinted dat te commercieel en willen ze dat niet hebben. Dat is heel zuur, want een groot deel van onze inkomsten komt binnen via het UW-platform”, zegt Stijn Buschgens van Wildebras Clothing, een webshop in vintagekleding. Hij baalt als een stekker dat Vinted kennelijk een stuk strenger is dan UW.

„We hebben veel aan United Wardrobe te danken, maar andersom is dat ook het geval. Ze ontvangen 10 procent commissie per verkocht artikel. Als je veel verkoopt, krijg je bij hun de status van topverkoper. Dat is juist de categorie die nu klem zit en alle volgers en reviews kwijt is na het overzetten van de accounts naar Vinted.”

Voor zijn inkomen is Buschgens voor 60 procent afhankelijk van UW. „Vanuit mijn atelier in Boxtel verkoop ik vooral Scandinavische truien uit de jaren 80 en 90. Die gingen tot nu toe als een speer, maar als Vinted de boel blokkeert, komt daar de klad in.”

Topverkoper

Ook topverkoper Elise Bakker van webshop RoadThrifters uit Waalwijk is niet te spreken over wat er nu gebeurt. „Tweedehandskleding moet de norm worden, maar waarom worden wij dan afgedankt? Ik heb vijftienduizend volgers en het grootste deel van mijn vintagekleding verkoop ik via UW. Wij hebben ze groot gemaakt en dan worden we nu geblokkeerd, omdat we te commercieel zouden zijn? Dat gaat er bij mij niet in. Vinted ziet ons als te grote concurrentie en wil maar één ding: de monopoliepositie op tweedehandskleding. Ze zijn alleen maar uit op snel geld verdienen.”

Ze voelt zich zwaar in de steek gelaten door het team van UW. „Ze hebben ons vooraf niet geïnformeerd, opeens was daar die koude mededeling. Het voelt als een messteek in onze rug. Vinted wil alleen met particuliere verkopers in zee, maar dan ga je er kwalitatief een stuk op achteruit. Ik denk dat ongeveer een kwart van de vier miljoen leden commercieel verkoopt, dus het gaat om een grote groep die klem komt te zitten. Het aanbod verschraalt, want het heeft best veel voeten in de aarde om goede en duurzame spullen te verkopen. Veel kopers zullen straks worden teleurgesteld. Nee, dit is juist geen goede stimulans voor de groei van de markt in tweedehandskleding en -schoenen.”

Strenge controle

Sjuul Berden, CEO van United Wardrobe, is aangedaan door de kritiek van zijn leden. „We zagen deze blokkades niet aankomen, heel vervelend.” Het komt er volgens Berden op neer dat Vinted strengere controles toepast op commerciële accounts van leden. „Dat willen ze niet hebben. Bij ons was die controle minder streng, dat geef ik toe. Vinted vreest gedoe met bijvoorbeeld consumentenrecht en btw. Het is echt een platform voor en van particuliere (ver)kopers.”

Toch probeert Berden tot een oplossing te komen. „Ik ga kijken of de leden op eigen naam alsnog via Vinted kunnen verkopen. Wellicht kunnen we als compromis gaan werken met een maximumaantal te verkopen artikelen”, aldus Berden, die in de nieuwe organisatie een leidinggevende functie behoudt.