‘Limburgse oud-baas ING wees naar medebestuurders in rechtszaak’

Print
‘Limburgse oud-baas ING wees naar medebestuurders in rechtszaak’

Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

Bocholtz / Simpelveld / Huls -

Voormalig ING-topman Ralph Hamers deed er vorig jaar alles aan om niet vervolgd te worden voor zijn rol in het witwasschandaal bij ING.

In een rechtszaak over zijn vervolging voerde hij onder meer aan dat áls er al mensen individueel berecht zouden moeten worden, er toch enkele betere gegadigden waren dan hij. Dat blijkt uit stukken die in handen zijn van RTL Z.

In 2018 schikte ING, dat toen nog werd geleid door de in Simpelveld geboren en getogen Hamers, voor 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie omdat het jarenlang de regels had genegeerd om witwassen door klanten tegen te gaan. De bank was onder andere te laks geweest in zijn klantonderzoek en deed te weinig met signalen dat er iets niet in orde was.

In de zaak, die eind 2020 diende, hebben Hamers advocaten alles geprobeerd om de rechter te overtuigen hem niet persoonlijk te vervolgen. Een van de belangrijkste verweren die de advocaten van Hamers inbrachten: Hamers wist veel minder dan andere hooggeplaatste bestuurders van de bank.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee