CDA-leider Hoekstra en partijvoorzitter Van Rij teleurgesteld over vertrek Omtzigt

Print
CDA-leider Hoekstra en partijvoorzitter Van Rij teleurgesteld over vertrek Omtzigt

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

CDA-leider Wopke Hoekstra en partijvoorzitter Marnix van Rij zijn „ontzettend teleurgesteld en geschrokken” dat Pieter Omtzigt het CDA verlaat.

Ze schrijven in een verklaring op Twitter dat ze hadden gehoopt op een andere uitkomst.

Lees ook: Pieter Omtzigt zegt CDA-lidmaatschap op

„We hebben met elkaar er alles aan proberen te doen dit moment te voorkomen”, schrijven Van Rij en Hoekstra. Ze noemen het „zeer beschadigend” dat de interne notitie van Omtzigt, waarin hij hard uithaalt naar de partij, op straat is komen te liggen. „Het doet ons als partij veel pijn dat het op deze manier tot een einde moet komen.” Ze respecteren Omtzigts besluit en wensen hem een spoedig herstel van zijn burn-out. De nummer twee van het CDA zit sinds begin dit jaar thuis in Enschede.

‘Echt beschadigend’

Hoekstra noemde het uitgelekte stuk van Omtzigt vrijdag „echt beschadigend” en zei dat de partij door een „lastige fase” gaat. Vrijdagavond meldde RTL Nieuws op basis van anonieme bronnen dat de CDA-top zou zinspelen op een breuk met Omtzigt.

Lees ook: Lees hier het vertrouwelijke document (compleet): Pieter Omtzigt vernietigend over het CDA

Omtzigt zit sinds 2003 met een kleine onderbreking voor het CDA in de Tweede Kamer. Hij heeft de intentie verder te gaan als onafhankelijk Kamerlid. Daardoor zal het CDA bij zijn terugkeer in de Kamer teruggaan van vijftien naar veertien zetels. Ook zit er vanaf dan een recordaantal van negentien partijen in de Tweede Kamer.

Het kritische Kamerlid is vaker in botsing gekomen met zijn partij. Omtzigt was samen met Renske Leijten (SP) een drijvende kracht achter het blootleggen van het kindertoeslagschandaal. Dat werd hem in kabinetskringen niet altijd in dank afgenomen.

En in 2012 wilde de CDA-top van Omtzigt af en zette hem niet op de kandidatenlijst. Na acties uit de partij werd hij op een onverkiesbare 39e plaats gezet. Uiteindelijk slaagde Omtzigt erin met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer te komen.