CDA-leider Hoekstra na vertrek Omtzigt: ‘Vrees niet voor splitsing’

Hoekstra: ‘Zou dolgraag willen dat Omtzigt terugkeert’. © De Telegraaf

Redactie

CDA-leider Wopke Hoekstra denkt niet dat zijn partij na het vertrek van Pieter Omtzigt uit elkaar gaat vallen. „We moeten gewoon met elkaar verder”, zegt Hoekstra maandagochtend. Hij houdt eraan vast dat de onrust in zijn partij op de formatie geen invloed hoeft te hebben.

Hoekstra zegt voor zijn gesprek maandagochtend met informateur Mariëtte Hamer dat het CDA Omtzigt graag binnenboord wilde houden. „Ik kan echt oprecht zeggen dat Marnix van Rij (partijvoorzitter, red.), Ank Bijleveld (minister en vertrouweling Omtzigt, red.) en ikzelf er alles aan hebben gedaan. We hebben echt geen enkele moeite gespaard om juist dit te voorkomen. Het is heel verdrietig, heel jammer, dat het niet is gelukt.”

Lees ook: Reconstructie: vertrek Omtzigt bleek onvermijdelijk

Dat Omtzigt na het lekken van zijn explosieve memo, over hoe het er volgens hem binnen de partij aan toegaat, toch vertrekt, zal volgens Hoekstra niet de partij gaan verscheuren. „Ik vrees niet voor een splitsing, ik merk ook dat mensen de eenheid willen bewaren. We moeten gewoon met elkaar verder.”

Formatie

Terwijl zijn partij in brand staat, moet Hoekstra maandagochtend ook weer aanschuiven bij informateur Hamer, voor gesprekken met achtereenvolgens CU-leider Gert-Jan Segers en PvdA-leider Lilianne Ploumen.

Lees ook: Omtzigt is niet de enige zere plek voor het CDA

De CDA-leider houdt vol dat de gebeurtenissen van afgelopen week daar geen invloed op hebben. „Het speelveld ziet er sowieso lastig uit”, zegt Hoekstra, die zegt er nog ’hetzelfde in te staan als vorige week’: hij houdt de opties van zowel de regering als de oppositiebankjes open.

Hoekstra geeft wel toe dat zijn gedachten even niet bij een volgend kabinet waren: „De afgelopen dagen ben ik echt met de partij bezig geweest, en helemaal niet met de formatie. Ik voel een grote verantwoordelijkheid: voor het land, en ook voor de partij.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal