Haal Portugal in huis met deze crème caramel, een vanillepuddinkje dat je zelf kunt maken in de oven

Print
Haal Portugal in huis met deze crème caramel, een vanillepuddinkje dat je zelf kunt maken in de oven

Afbeelding: Studio Philippi

Mocht je deze zomer naar Frankrijk, Spanje of Portugal afreizen, dan is de kans groot dat je oog valt op zo’n fluwelig custardpuddinkje op de dessertkaart.

Crème brulée, crema catalana en pudim flan – of beter bekend: crème caramel – zijn daar zeer populaire desserts. Ze lijken op elkaar, maar verschillend zijn ze zeker. Waar de Franse crème brulée en Portugese pudim flan in de oven gegaard worden, gaart de Spaanse crema catalana op het vuur. Het knapperige karamellaagje waar de lepel zo lekker op tikt, is bij de pudim flan – of crème caramel, hetgeen meteen de naam verklaart – vervangen door een karamelsaus die zich juist onder het puddinkje bevindt. Dat maakt ook dat deze laatste gestort wordt en de eerste twee juist in het schaaltje worden geserveerd.

We maken vandaag crème caramel, de meest toegankelijke van de drie voor wie niet over een crème-bruléebrander of goede ovengrill beschikt.

Crème caramel

Bereidingsduur: 30 minuten + 30 minuten oven + 2 uur wachten

Voor 4 personen

Ingrediënten

1 vanillestokje

400 ml slagroom

130 gram suiker

1 eidooier

2 eieren

Nodig

4 ovenvaste schaaltjes (à 125 ml), braadslede

Bereiding

1. Snijd het vanillestokje open en schraap er met de punt van een scherp mes het zwarte merg uit. Breng in een steelpan de slagroom met het merg en het opengesneden vanillestokje tegen de kook aan. Laat de room van het vuur afgedekt 10 minuten trekken.

2. Doe intussen 80 gram suiker met 2 eetlepels water in een steelpan. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Roer nu niet meer en kook de heldere suikersiroop op hoog vuur tot een goudbruine karamel. Schud de pan af en toe zodat de karamel egaal kleurt. Schenk de karamel in de ovenschaaltjes.

3. Verwarm de oven voor tot 160 ºC. Klop met een garde de eidooiers en de eieren los met de resterende 50 gram suiker. Schenk al kloppend de warme room door een zeef bij het eimengsel (custard).

4. Zet de schaaltjes in de braadslede. Schenk de custard op de karamel in de schaaltjes. Schenk kokend water in de braadslede tot halverwege de schaaltjes.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

5. Bak de crèmes in de voorverwarmde oven in ongeveer 35 minuten gaar, tot de zij- en bovenkanten stevig voelen. Laat de crèmes afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze nog 2 uur in de koelkast om goed koud te worden.

Maak ook eens dit nostalgisch toetje van Annie: rijstepap met fruit

6. Snijd de crèmes voor serveren met een scherp mes rondom los van de schaaltjes. Stort de crèmes: heb geduld, zodra de karamel op het bord loopt, komt het puddinkje vanzelf los en is het schaaltje makkelijk te verwijderen.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur | www.jannekephilippi.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee