Oproep RIVM: laat je testen na vakantie in Spanje of Portugal (ook zonder klachten)

Print
Oproep RIVM: laat je testen na vakantie in Spanje of Portugal (ook zonder klachten)

Afbeelding: Getty Images

Jongeren die op vakantie zijn geweest in Spanje of Portugal, doen er verstandig aan zich daarna te laten testen op het coronavirus, vindt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het instituut ziet het aantal besmettingen na vakanties in de twee landen toenemen. Daarom roept het iedereen tussen de 17 en 24 jaar die in Spanje of Portugal is geweest op om na thuiskomst een test te doen bij de GGD. „Ook zonder klachten.”

Lees ook: Aantal coronabesmettingen daalt tot niveau van vorige zomer

Van de 8981 mensen die afgelopen week een positief testresultaat kregen, bleek 5,7 procent recent in het buitenland te zijn geweest. Spanje staat daarbij met stip op de eerste plaats, zo blijkt uit het bron- en contactonderzoek van de GGD’en. 191 mensen bij wie het virus afgelopen week werd geconstateerd, waren in de twee weken daarvoor in dat land geweest. Daarna volgt Portugal. Daar waren 134 mensen geweest die afgelopen week positief testten op corona.

De twee landen op het Iberisch Schiereiland springen eruit. Op de derde en vierde plaats staan Duitsland en België. In die landen waren respectievelijk 29 en 24 mensen geweest die terug in Nederland een positieve coronatest deden. Van 20 procent van de mensen bij wie het virus in keel of neus werd aangetroffen, is overigens niet bekend of ze in het buitenland waren geweest.