Wakker Dier: ‘Nog geen hitteplan om leed in de vee-industrie te voorkomen’

Print
Wakker Dier: ‘Nog geen hitteplan om leed in de vee-industrie te voorkomen’

Afbeelding: Harry Heuts

Op de eerste tropisch hete dag van het jaar ligt er nog altijd geen hitteplan om dieren in de vee-industrie te beschermen tegen hoge temperaturen, waarschuwt Wakker Dier. „Vandaag branden miljoenen dieren weg in stallen en in weiden zonder schaduw”, aldus de dierenwelzijnsorganisatie.

Demissionair landbouwminister Carola Schouten komt volgens de organisatie begin juli met een hitteplan. Wakker Dier wil daar in ieder geval drie maatregelen in hebben: een schaduwplek voor elk dier, een maximale temperatuur van 27 graden in de stal en een verbod op transport boven de 27 graden. „Bij warm zomerweer is het voor de dieren in de vee-industrie moeilijk om af te koelen. Oververhitting leidt tot stress, gezondheidsproblemen en overlijden”, aldus de dierenorganisatie.

Wakker Dier roept iedereen op waakzaam te zijn voor hitteleed en hier melding van te doen. „Bij Meldpunt Hitteleed kunnen mensen een melding doen van bijvoorbeeld dieren in de brandende zon zonder schaduw, of vrachtwagens vol dieren op een tropische dag.”

Lees ook: Komende dagen tropisch warm en kans op eerste hittegolf, RIVM waarschuwt voor smog

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee